Lembit Petersoni huvitab silmakirjalikkus

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Molière „Tartuffe“
Molière „Tartuffe“ Foto: Eesti Draamateater

Pühapäeval, 4. oktoobril esietendub Eesti Draamateatri suures saalis Molière´i surematu komöödia „Tartuffe“.

Lavastaja Lembit Peterson tunnistab, et klassikalise dramaturgiaga on ju nii, et mida suurem ja  sisurikkam tekst, seda enam on sellest võimalik leida tänapäeva inimese jaoks huvitavad aspekte.

Kõige rohkem intrigeerib Petersoni teema, millest Molière näidendi eessõnas räägib – silmakirjalikkus. "Ta oskab meile näidata silmakirjalikkust meis endis ja annab jõudu seda välja naerda. Et pahe on pahe, teavad kõik. Parim pahe vastu võitlemise viis oli Molière’ile ja on tänapäevani näidata selle naeruväärsust. Et pettus on koomiline, silmakirjalikkus on naljakas. Petised on nõus, kui neid noomitakse, on nõus tunnistama, et nad on halvad, aga ei taha enamasti välja naerdud saada!"

2000. aastal lavastas Peterson „Tartuffe’i“ Humanitaarinstituudi üliõpilaste diplomitööna. Toonaste märkmeid Peterson teadlikult ei vaadanud, seega püüdis ta vaadata näidendit  täiesti uue pilguga. "Aga endiselt huvitab mind siira religioossuse ja valevagaduse teema. Silmakirjalikkus just neis asjus on kõige ebameeldivam (raskem). Paavst Franciscus kirjutab praegu sellestsamast, et ei ole vaja kristlasi, kes mängivad, et nad on kristlased. Kui palju lihtsam on meil teha ausat ja püha nägu, kui tegelikult ausalt elada ja pühaduse poole pürgida. 

Me ei too lavastust tänapäeva tuttavasse olustikku, kuid interpreteerime näidendi teksti tänapäeva inimestena, püüame seda kaasaja vaataja jaoks elama panna.“

Lembit Petersoni lavastatuses mängivad  Maria Klenskaja, Rein Oja, Liina Olmaru (külalisena), Uku Uusberg, Robert Annus, Mari-Liis Lill, Indrek Sammul, Marius Peterson (Theatrum), Hilje Murel, Tõnu Aav või Aleksander Eelmaa, Tarmo Song (Theatrum).

Esietendus 4. oktoobril 2015 Eesti Draamateatri suures saalis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles