Aja auk. Rolandi laul

, kriitik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Trummimasin Roland TR-808
Trummimasin Roland TR-808 Foto: Kuvatõmmis

Maailma esimeseks rütmimasinaks peetakse venelase Leon Theremini 1930. aastal leiutatud Rhythmiconi, tantsumuusikapillide tuntuim firma on aga ilmselt Roland, konkreetsemalt 1980. aastaid sümboliseerivad bassisüntesaator TB-303 ning trummimasinad TR-808 ja TR-909. Sest mida ikka ostab tantsumuusikamees, kui tal trummarit ei ole või isegi ei taha. Kui talle ei meeldi teised inimesed ja meeldivad rohkem masinlikud kui loomulikud trummihelid.

Roland asutati Jaapanis 1972. aastal, kuigi igasugu kitarrivõime ja muid vidinaid olid selle töötajad teinud muude nimede all varemgi. Muidugi oli ettevõttele vaja rahvusvahelist nime, et ka mujal läbi lüüa, seda jaapanlased teavad.

Trummimasinaid tootis firma rohkem «päris» muusikutele, reklaamis kasutati ju lausa Jimmy Page’i. Muusikuid kutsuti nende masinatega lihtsalt demosid tegema. Ka tuli Rolandil konkureerida ettevõtte Linn masinatega, mida asjatundjad pidasid paremateks ning mida kasutasid näiteks Kraftwerk ja Human League. Küll aga jäi mõnedel arvestamata mustade meestega USAs Chicagos ja Detroitis, kes nokitsesid uute muusikasuundade kallal ja kellel ei olnud Linni jaoks raha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles