Kosmose hõivamise õpetus

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Kuidas ehitada kosmoselaeva?»
«Kuidas ehitada kosmoselaeva?» Foto: Kaader filmist

See olevat õppefilm, mis annab juhiseid, kuidas vallutada inimese kõrgeim siht – kosmos. Vähemalt nii – et on õppe- – nad filmi sees ise väidavad – stsenarist Jaak Kilmi ja režissöör Madis Ligema. Mine võta kinni. Kilmist ei saa ju kunagi aru, ta pöörab asja ikka naljaks («Disko ja tuumasõda», «Allveelennud»). Väike nali kindlustab teatavasti pehmema maandumise.

Kui see on tõesti õppefilm, siis ütleme, et suurepärane õppefilm. Ja kui lihtsalt film, siis keskpärane film. Vaataja saab hariva ülevaate sellest, kuidas Eesti esimene satelliit taevasse lennutati ja seda ehitati, samuti miks ehitati ja kes olid ehitajad – kusjuures peaaegu et selle projekti algusest peale. Mis aga peamine: näidatakse, et selline asi on üldse võimalik. Ka meil siin väikeses Eestis, mitte ainult suurtel – olla kosmoseriik.

Peaaegu et mission impossible ehk võimatu missioon, nagu sõnastab päris teekonna alguses ettevõtmise patroon, karismaatiline füüsik Mart Noorma. Alustada nulleelarvega, üksnes entusiasmist. Ehitajateks tudengid, õppetöö kõrvalt… Tuleb ületada takistusi, lahendada keerulisi olukordi, kui aeg tiksub halastamatult kuklasse. Milline suur lugu, koos tõusude ja mõõnadega kaasnevate emotsioonidega siin peidus on, ainult et … ei ava ekraanil oma täit potentsiaali.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles