Briti ambient house’i pioneer The Orb esineb Rock Cafes

Janar Ala
, kultuuritoimetuse toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
The Orb
The Orb Foto: Kuvatõmmis

Üle veerandsaja aasta maailma elektroonilise muusika kulgu suunanud Briti ambient house’i pioneer The Orb annab oma tänavust albumit „Moonbuilding 2703 AD" tutvustava tuuri raames pühapäeval, 25. oktoobril kontserdi Tallinna muusikaklubis Rock Cafe. Erikülalisena astub üles Eesti elektronmuusik Joel Tammik. Piletid kontserdile on saadaval Piletilevist hinnaga 25 eurot, esimesed 100 piletit erihinnaga 19 eurot.

The Orb’ile panid 1980ndate aastate teises pooles aluse kaks värvikat tegelast – rokibändi Killing Joke transamees Alex Paterson ja ühe muusikaajaloo kõmulisima koosluse The KLF liige Jimmy Cauty. Duo esimeseks üllitiseks oli 1988. aastal acid house’i hümni staatusesse tõusnud „Tripping on Sunshine" ning laiem tuntus saavutati aasta hiljem singliga "A Huge Ever Growing Pulsating Brain That Rules from the Centre of the Ultraworld", mille tunnusjooneks oli vokaalsämpel Minnie Ripertoni loost "Lovin’ You". Sama loo juppi on oma kuulsaimas loos "Lovin U" kasutanud ka Eesti d’n’b klassik Lu:k, mille koosseisu kuulus omal ajal ka The Orb’i Tallinna-kontserdi erikülaline Joel Tammik.

1992. aastal sai The Orb maha Ühendkuningriigi number-üks albumiga, dub’i rütmis õõtsuva ulme-eeposega "U.F.Orb", millelt pärineb ka pea 40-minutiline kolossaalne teos "Blue Room", mis on ühtlasi pikim UK TOP 10 edetabelisse jõudnud singel läbi aegade. The Orbi kõlapilti on alati kujundanud “kokkukraabitud” kraam – nende lugudesse on kuhjatud loendamatuid esmapilgul sobimatuid helisid intervjuukatketest spagetivesternide heliribadeni ja koera klähvimisest külma sõja aegsete kihutuskõnedeni ning nende muusikast võib leida mõjutusi klassikalisest avangardist dub’ini ja Kraftwerkist glamrockini. Tänu The Orb’i kontsertide pöörastele valgus-show’dele ja sürrealistlikest ning kosmilistest kujundeist laetud muusikavideotele on gruppi tituleeritud ka „90ndate Pink Floyd’iks“ ja „tulnukate eestkõnelejaks popmuusikas“.

Enam kui 25 tegutsemisaasta jooksul on The Orb andnud välja kuraditosin täispikka stuudioalbumit, 15 singlit, 10 EP-d, hulganisti remiks- ja kontsertplaate jne. Koostööd on tehtud teiste seas Pink Floydi kitarristi ja laulja David Gilmouriga ning hullu dub’i professori Lee „Scratch“ Perryga; The Orbi liikmete produtsendi- või remiksija-puudet on tunda saanud sellised artistid nagu Primal Scream, Depeche Mode, Nine Inch Nails, Meat Beat Manifesto, Mike Oldfield jpt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles