Juri Stihhanov: Gunnar Graps oli geenius

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juri Stihhanov
Juri Stihhanov Foto: Videokaader

Still Loving You. Juri Stihhanov ütleb, et see Scorpionsi metsik hitt oli Gunnar Grapsi lemmiklugu. Aga see pealkiri näitab ka hästi Stihhanovi suhtumist Grapsi – ta on Grapsi lahkumistes endiselt löödud ja peab teda jätkuvalt geeniuseks muusikas.

30 aastat tagasi kutsus Gunnar Graps oma loodavasse hevibändi GGG kitarristiks vähetuntud Leningradi kuti Juri Stihhanovist. «Stihh», nagu GGG fännid teda kutsusid, sai kiiresti omaks, sest see kuidas ta mängis oli vaatepilt!

«Juri oli tõeline virtuoos, ta mängis kitarri nagu sportlane või tsirkuseartist, näiteks võis visata esinemise ajal koos kitarriga saltot /---/ Kontserdil võis näha ka sellist vaatepilti: Gunnar võtab Juri endale kukile ja astub laval ringi, soolot ludistav kidramees seljas.» Nii kirjeldavad Margo Vaino ja Jaak Urmet raamatus «Tühjad pihud» kunagise Juri Stihhanovit.

Postimees otsis 57-aastase Stihhanovi Venemaal üles. Stihhanov oli väga rõõmus minuga kohtumise üle. Intervjuu ajal sain aru miks – GGG oli ilusaim aeg tema elus ning seetõttu armastab ta Eestit siiani.

Lugu Juri Stihhanoviga saab lugeda homses Arteris.

Niikaua nautige Still Loving You´d, mille Stihhanov mängis spetsiaalselt oma kitarripoes, mida ta peab juba kümme aastat.

Muide, selle loo kohta kirjutavad Vaino ja Urmat oma raamatus nii: «1987 mai lõpus ja juuni alguses osales GGG Saksa Demokraatlikus Vabariigis Gera linnas NSVL ja SDV noorsoo ja sõpruse VII festivalil. GGG esitas ka loo «Still Loving You», mis oli Lääne-Saksa hevibändi Scorpions hitt, seda publikule, mis koosnes 10 000 idasakslasest. Neile meeldis, kuidas siis teisiti.» Bändi toonane mänedzher Ari Dubin on meenutanud, et publik ei võtnud enne vedu, aga «Still Loving You» ajal sulas.

Stihhanovi sõnul oli asi palju lihtsam: sakslased pidasid GGG-d Vene bändiks, aga kui said aru, et tegemist oli eestlastega, siis oli kohe teine asi!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles