Teise raamatu needus ehk igav Elviira

Kaupo Meiel
, kirjanduskriitik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Muusikas, kirjanduses ja filmikunstis esineb selline nähtus nagu teise plaadi, teise raamatu või teise filmi needus, millest mõni saab üle edukalt, mõni hävib täiega ja mõni jätab selle üldse ära.

Teise teose needus käib nende plaatide, raamatute ja filmide kohta, mis järgnevad autori väga edukale, uudsele ja tähendusrikkale debüüdile, mis seab äärmiselt kõrgele nii lati kui ka ootused. Võimas indiebänd The Stone Roses ei ole siiani oma debüütplaadist üle saanud, kuigi «Second Coming» polnud sugugi halb. Siim Pauklin, 2011. aastal ilmunud suurepärase haikukogu «Aheldatud Jõgeva» autor, pole debüüdile jätku siiani ilmutanud ja suurem osa neist, kes neelasid Mihkel Raua «Musta pori näkku», vaatavad südamerahus ja täie õigusega mööda tema teisest raamatust «Sinine on sinu taevas».

Aeg, mis kulub esimese raamatu valmimiseks, on pikk ja kulgeb sünnihetkest käsikirjale punkti panekuni, aga sellest järgmise teoseni jääb enamasti aega napiks. Igaüks, kes endale mõne tätoveeringu lasknud teha, teab tunnet, et nüüd ja kohe tahaks kohe järgmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles