Kunstnik maalis eesti rahva suurkujusid

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Teravus». Friedrich Reinhold Kreutzwald.
«Teravus». Friedrich Reinhold Kreutzwald. Foto: Repro / Katrin Karu

Veel nädala jagu päevi on rahvusraamatukogu fuajeegaleriis avatud Katrin Karu maalinäitus «Ajatus», kust vaataja leiab ka Koidula, Jakobsoni ja Kreutzwaldi portreed.

Kokku on näitusel seitse maali, millest igaüks kujutab ühe hetke jäädvustust. «Mõnes neist on mälestus meie enda elust ja mõned mälestused on need, mida me ühiselt jagame. Meist keegi pole kohtunud selle näituse peategelastega, kuid ometi on meil nendega seotud meenutusi. On see Jakobsoni suu, mis kõneles nii põllumeeste kui ka ajalehe eestvedamisel, Kreutzwaldi terav pilk, mille kaudu said kirja meie rahvajutud, või Koidula uhkus, mis on omane julgele avatud naishingele. Läbi nende kolme Eesti suurkuju tahtsin kirjeldada seda, mida tähendab mulle Eesti - tarkust, teravust ja uhkust,» kirjutab kunstnik näituse saatetekstis.

Veel leiab näituselt abstraktseid loodusmotiive kujutavaid pilte, mis kõik on valminud sel suvel. «Need on isiklikud hetked, ent samas on need ka meie ühised hetked, olgu need toimunud täna või sada aastat tagasi. Elu toimub ilma ajata, Eesti on kogu aeg,» lisab ta.

Just sellisest maalikunstist olemegi hakanud puudust tundma, kirjutas kunstikriitik Ants Juske ühest eelmisest Karu näitusest «Ürgoru naine».

Väljapanek on avatud 31. oktoobrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles