Erkki Tero avaldas üle saja aasta sooloplaadi

Janar Ala
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erkki Tero
Erkki Tero Foto: Facebook

Erkki Tero on Eesti undergroundi üks põhimehi juba 90-ndate esimesest poolest. Sel ajal tegi ta ÖÄK-i nimelist, võib vist öelda, et praeguseks kultusbändi. Nullindatest on Terot kohatud ansambli 3Pead ridades. Ka on üks raadiosaate ja plaadifirma Eesti Pops vedajatest. XXmagick on tema esimene plaat aliase Djerro alt. Ise kirjeldab ta saatekirjas plaati nii: Hallutsinogeenne ood hüpnoosiseisundis tajumoonduse kunstlikele rõõmudele. Plaat tuleb füüsilisel kujul välja piiratud tiraazhis ja poest seda osta ei saa. Küll saab seda netist alla laadida aadressilt https://eestipops.bandcamp.com/album/xxmagick

Miks sa ilma biitideta, ehk siis ambient-plaadi tegid, räägi natuke protsessist, mis on viinud selleni, et see nüüd olemas on?

See oligi katsetus, et peale tulla ilma pauguta ja niiöelda nurga tagant. Minu ideaaliks on juba pikka aega olnud vanamoelised maratonlood, kus sa võid end unustada tegema või mõtlema mida iganes. Taustaks eriti hea, ajataju võiks kaduda. Ja muuseas, aeg jääbki seisma, kui muusikat kuulata.

Miks sa plaati suuremas tiraažis ei väljasta?

Pole nõudlust. Ega ka vajadust - tahtsin vaadata, kes seda materjali tõeliselt tahavad. Ma olen väsinud äraolevatest suhtlusvormidest ja anonüümsest võrgutamisest.

Miks plaadi pealkiri on XXmagick, mida üks või teine sulle selles osas tähendab?

Eks ta muidugi paras sonimine on; kollaaž fantaasiamaailmatest, korraliku sõiduga. Argikoodi on juba ilma muusikatagi väga palju. Hästi hea ja mugav on see artistipoolne ettekirjutus aga lõpuks, kedagi ei huvita - ükski artist et kujuta ette ka, mida tema loome saatel tehakse.

Plaadi esimene pool meenutab mulle tihtipeale The Orbi, plaadi teine pool muid asju ka, ma ei tea ega oska veel öelda, milline on Djerro ambient-käekiri. Mis sa sellise jutu peale kostad?

Orb oli rohkem selline sämplisepp, minu muster on monotoonsem ja põhineb transilaadsetel skelettidel. Nagu mingid lugude jäänukid ja järelkaja, kus on mõtteruumi hästi palju. Ma ei tahtnud olla väga intensiivne.

Märksõnadena esineb sul bandcampis ka Estonia. Hea küll, sa oled eestlane ja see plaat on ilmselt Eestis tehtud, aga kas selle Estonia märksõnaga võiks midagi veel olulist selle plaadi juures rääkida?

Mina olen väga eestlane, samapalju kui need muusikutemassid, kes riigipiire ei tunne. Ma ütlen - olgem õnnelikud, et on võimalik real shit’ti väljastada ilma igasuguste regulatsioonideta. Koputaks muidugi nende õlale, kes põlvitavad liiga palju - meil on siin oma muda, millest ainest imeda küll.

Millisel moel suhestud sina kaasaegses elus vist üha kasvaval usul üleloomulikku- igasugustesse nõidustesse ja posimistesse ja kolmandasse silma ja needuse mahavõtmisse jne?

Väga hästi - mul on isegi aastaks Tervisetarga tellimus tehtud, aga miskipärast muutus see paar kuud tagasi Tiiuks. Paljud head rubriigid olid kadunud, Metsahaldjas on näiteks pisteliselt nüüd ja üldse kuidagi vanamutikaks on kiskunud. Aga muidu pooldan hardcore-meetodeid ja iseenda lolluse kättemakseid.

Kas selle plaadiga mõni sinu jaoks õpetlik või naljakas lugu ka seostub?

Õpetlik on see, et kõigile kirjeldajatele seostub see plaat eri asjadega - metsateemad, meditatsioon, õllejoomine, kirikuskäik. Naljakas on see, et keegi pole veel plaadi tegelikku kasutuskoodi läbi närinud ja et kogu selle tõsise kontsepti juures olen ma ise mega naljalemb, nalja peab saama!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles