Kunstnikupalka saavad kunstnikud võivad jõuda rahvale lähemale

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti Kunstnike Liidu president Vano Allsalu nendib, et kunstiteadlikkuse aspekt on talle kunstnikupalga juures väga oluline. «Diskussioon on väga hea. Me peaksime otsima dünaamilist tasakaalu. Olen alati valmis vaidlema ka nende inimestega, kes kaasaegset kunsti ei mõista ega hinda. Mitte et nad peaks oma maitset muutma, aga võiks tunnustada ka teisi vorme. Peaksime hoidma ja hindama mitmekesisust,» arvab Allsalu.

Kas Vano Allsalu ise kandideeriks kunstnikupalgale ja miks on kulka ekspertgrupi kõrvale luua veel teine komisjon, nendele küsimustele saab vastuse videointervjuust.

Avaldusi kunstniku- ja kirjanikupalga konkursile saab hakata esitama 2. novembrist. Avalduste esitamise lõpptähtaeg on 30. november 2015. 2016. aastal makstav kunstniku- ja kirjanikupalk on 1005 eurot kuus, just niipalju oli 2014. aasta keskmine brutopalk.

Loojapalga saamiseks tuleb esitada avaldus. Kandidaatide seast valiku tegemiseks kutsub loomeliidu juhatus kokku laiapõhjalise valdkondliku ekspertkomisjoni, mille liikmete hulka kuuluvad näiteks kesksete näitusorganisatsioonide (EKM Kumu Kunstimuuseum, Tartu Kunstimuuseum, Tallinna Kunstihoone, Tartu Kunstimaja, Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseum), Kaasaegse Kunsti Eesti Keskuse ja Eesti Kaasaegse Kunsti Arenduskeskuse esindajad.

Kes nimeliselt nendesse komisjonidesse kuuluvad, ei ole praeguseks veel teada.

Kunstnikupalgale kandideerida võivad erialaselt aktiivsed loomingulises tippvormis kunstnikud, kuraatorid või kunstiteadlased/kritiikud, kes soovivad järgneva kolme aasta jooksul  pühenduda erialasele loometööle. Kandideerimiseks tuleb esitada avaldus ja motivatsioonikiri koos kolme järgneva aasta loominguliste eesmärkidega, loominguline biograafia, mis sisaldaks ülevaadet viimaste aastate tunnustustest ja meediakajastustest, viimase viie aasta loomingu portfoolio, kus on selgelt sõnastatud kunstnikupositsioon.

Valiku tegemisel võetakse aluseks eeskätt kandidaadi kolme aasta loometöö plaan, arvestatakse taotluse esitaja haridust ja/või kogemust, eelnevate aastate loomingulist tegevust, taotleja erialast professionaalsust ja motiveeritust, loominguliste eesmärkide ajakohasust ja uuenduslikkust nii Eesti kui ka rahvusvahelises kontekstis, kunstnikupositsiooni ning kandidaadi potentsiaali Eesti kunsti tutvustamisel rahvusvahelises mastaabis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles