Eesti kunstnik võitis USA-s toimunud maineka ülemaailmse konkursi publikupreemia

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Valgusbiennaali raames on kinos Helios valguskunsti näitus Valgusutoopiad. Kunstnik Meeli Kõiva oma töö Lendav Leht juures.
Tallinna Valgusbiennaali raames on kinos Helios valguskunsti näitus Valgusutoopiad. Kunstnik Meeli Kõiva oma töö Lendav Leht juures. Foto: Peeter Langovits

Rahvusvaheliselt tunnustatud klaasi- ja valguskunstniku Meeli Kõiva monumentaalteosest valminud film pälvis USA-s toimunud CODA rahvusvahelisel konkursil publiku auhinna. 

Rahvusvaheliselt tunnustatud klaasi- ja valguskunstniku Meeli Kõiva monumentaalteosest valminud film pälvis USA-s toimunud CODA rahvusvahelisel konkursil publiku auhinna.

CODAvideo Awards-i puhul on tegemist suure rahvusvahelise konkursiga, kus võistlevad avaliku ruumi kunstiprojektide loomist ja filosoofiat käsitlevad videofilmid. Žürii poolt oli eelnevalt konkursi käigus välja valitud 100 parimat avalikku ruumi loodud kunstitööd üle maailma. Konkursil osales ka näiteks valguskunsti superstaar James Turell. Saja parima hulka jõudnud töid hindas rahvusvaheline žürii, mis koosnes filmimaailma ja juhtivate kunstimuuseumide tippekspertidest. Auhinnad anti välja viies erinevas kategoorias ning lisaks selgusid e-hääletuse teel kaks publiku lemmikut.

Üheks publiku auhinna võitjaks osutus ka tunnustatud Eesti kunstnik Meeli Kõiva. Kunstnikunime Mery Crystal Ra kandva Kõiva teosest, Flying sheets of paper, valminud video teostus koostöös Eesti ja Soome tuntud filmitegijatega - Ivar Heinmaa, Rauli Virtanen, Ülari Kirsipuu ja Ekke Lattu. Filmi animatsioonide, idee, kavandite ja režii autor on Meeli Kõiva, filmi helikeele on loonud helilooja Margo Kõlar.

Meeli Kõiva klaasi- ja valgusteos Flying sheets of paper (Lendavad paberilehed) on eksponeeritud Soomes firma Glaston Corporation Tamperes asuvas peahoones. „Glastoniga seob mind pikaajaline koostöö, mis sai alguse minu ettekandest maailma juhtival klaasikonverentsil Glass Performance Days ning millele järgnes kutse kujundada Glaston Corporationi peahoonet. Konkreetse teose valmistamine ja kujundamine kestis 3 aastat,“ selgitas Kõiva.

„Mul on hea meel, et minu kunstialane innovatsioonitöö on saavutanud rahvusvahelist tähelepanu. See klaas-valgusskulptuur on sündinud mitme riigi ettevõtete ja tippekspertide vahelises koostöös, mistõttu on mul saadud tunnustuse üle eriti suur rõõm. Skulptuuri idee on tekkinud meid ümbritsevatest energiatest ja inimestevahelisest sünergiast, mis paneb piltlikult öeldes lehed lendama. Inspiratsiooniks on olnud kaarjad, painutatud klaasi masinad, mida on kasutatud ka skulptuuri osade tootmisel. Teose valgusprogramm on arvutiga juhitav. Minu tänu kuulub kõigile, kes olid selle skulptuuri loomisel ning sellest valminud filmi juures abiks,“ lausus Meeli Kõiva.

Kõik seitse auhinnatud teost olid eksponeeritud ka möödunud nädalavahetusel USA-s toimunud maailma ühel prestiižsemal kunstimessil SOFA Chicago, kus osalesid pea 70 galeriid ja 800 kunstnikku üle maailma. Messi külastab tavaliselt üle 35 000 inimese ning selle käigus on varasematel aastatel müüdud hinnanguliselt 15-20 miljoni dollari eest kunstiteoseid.

Meeli Kõiva ehk kunstnikunimega Mery Crystal Ra on rahvusvaheliselt tunnustatud klaasi- ja valguskunstnik. Ta on loonud üle 40 monumentaalskulptuuri ning tema kunstitöid on eksponeeritud paljudel välisnäitustel, sealhulgas New Yorgi galeriis Art 54, Euroopa Parlamendi peahoones ja Malmös toimunud Baltic Jubileel.  Kõiva, kes kuulus aastatel 2013 ja 2014 rahvusvahelise konkursi „Light in the City“ võitjate hulka, on oodatud esineja kunsti, disaini, valgus ja klaasi konverentsidel ja seminaridel üle maailma. Ta on esinenud maailma suurimal klaasikonverentsil Glass Performance Days konverentsil Soomes,  Rootsis Light in the City valguskonverentsil, Belgias Hasseltis Light in the City konverentsil. Meeli Kõiva on üks valguskunsti pioneere maailmas, kellest on avaldatud maailma juhtvates klaasi-ja kunstiajakirjades pikki ülevaatlikke artikleid: Manhattan Arts International, Stained Glass Quarterly Of America, The World OF Glass.

Meeli Kõiva teos "Flying sheets of paper"

Flying Sheets of Paper -- CODAworx from CODAworx on Vimeo.

CODAvideo Awards võitjad

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles