Vaata ka 102 aastat tagasi vändatud Eesti esimese mängufilmi katkendit

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Venemaa riiklikust filmiarhiivist leitud ja tuvastatud filmi «Laenatud naene» katkend algab hetkest, kui muretut poissmehepõlve nautiv peategelane (Aleksander Trilljärv) sõidab vaksalisse, et vastu võtta rikas onu (Paul Pinna), kellele ta on elamisraha saamiseks oma kirjades valetanud, et on naisemees.

Kavatsedes onu tüssata, on ta enne seda äratuntavalt Tallinna linnast endale «laenunaese» (oletatavalt Betty Kuuskemaa) otsinud, kes nüüd «kodus» ootab. Korraks sekkub tegevusse ka teener (Alfred Sällik).

13-minutiline tummfilm, mille algus- ja vahetiitrid pole säilinud, tugineb omaaegsele menukale naljamängule ja selles mängivad Estonia teatri näitlejad. Film valmis Riia filmilevikontori omaniku Semjon Mintuse eestvedamisel tõenäoliselt 1913. aastal, selle režissöör pole teada ja operaatoriks peetakse tol ajal Tallinnas tegutsenud venelast Jevgeni Slavinskit.

Kadunuks arvatud film nihutab Eesti mängufilmi sünniaja aasta võrra varasemaks – seni peeti selleks Johannes Pääsukese «Karujahti Pärnumaal». Tegu on hindamatu kultuuriloolise väärtusega dokumendiga ka selles mõttes, et jäädvustab Eesti professionaalsete näitlejate mängu, sealhulgas ühe Eesti suurima teatrilegendi Paul Pinna oma, mille salvestusi on väga vähe.

Filmi identifitseerisid filmiajaloolased Pjotr Bagrov ja Lauri Kärk.

«Laenatud naese» esitlus on neljapäeval, 12. novembril kell 19.30 Tallinna kinos Artis ja laupäeval, 14. novembril kell 12.30 kinos Coca-Cola Plaza, kus seda näidatakse koos taastatud filmiga «Ohtlikud kurvid». Filmi tutvustavad Pjotr Bagrov ja Lauri Kärk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles