Müsteeriumi avanemine: Malevitši musta ruudu alt ilmus välja teine maal

Janar Ala
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kazimir Malevitshi Must ruut
Kazimir Malevitshi Must ruut Foto: Kuvatõmmis

Eksperdid kaevasid  avangard-kunsti verstaposti, Kazimir Maleviši maali „Must ruut” tagant välja veel kaks maali, kirjutab The Guardian. Avastus tehti Moskvas Tretjakovi Galeriis, milles üks ruudu versioon on, ja seda maali sajanda aastapäeva puhul tehtud röntgen-uuringu käigus.

Üht kubofuturistlikku pilti, mida ruut varjas, teati, sest see paistis maali pragudest. Nüüd avastati uuringu käigus maali valgelt osalt salapärane kiri, millele on analüütikute arvates Malevitshi käekirjaga kirjutatud "Neegrid võitlevad koopas". Mida see siis tähendab? Prantsuse kirjanikul ja humoristi Alphonse Allais'l on 1897. maalitud töö pealkirjaga Combat des Negres dans une cave, pendant la nui ehk siis neegrid võitlevad öösel keldris ja leitud kiri justkui viitab, et Malevitši pidas musta ruudu all veel nimetatud teosega ka dialoogi.

Musta ruuduga kuulutas Malevitš kujutava kunsti lõppenuks, sest sealt edasi minna polnud enam võimalik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles