Tuvi-bänd St.Cheatersburg: Seks õõnestab töömoraali!

Janar Ala
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Chungin
Chungin Foto: Mark Raidpere

St. Cheatersburg on taaskord lühiplaadi ehk EP välja andnud. Nimeks sel "How To Lose Your Value On The Heterosexual Market". Tänasel päeval võib kindla meelega öelda, et nad on Eesti üks parimaid bände ja live-bände. Transi-laadseid seisundeid ja sellest väljuvaid purtsatusi tekitav psühhedeelse kalduvusega post-punk bänd. Isegi kui The Stooges võib neid kuulates meenuda, ei ole St. Cheatersburg omadega minevikus. Bändi liikmeteks on Chungin, Eerik, Urb ja Liba. Rääkisime Chunginiga. Bänd kimas just Baltikumi turneele.

Kas St. Cheatersburg on sõnumiga bänd?

Jah.

Ja mis on see sõnum?

Igaüks on keegi.

Miks on teie sümbol tuvi, sest see lind on ka teie plaadi kaanel?

Sellepärast, et me oleme tuvid. Tuvi on meie tootem. Tuvi on püss. Tuvi on punk. Tuvi on meetod, kuidas kodanliku surutise tingimustes mitte zombistuda. Kas ma ütlesin juba, et tuvi on punk?

Jah, ütlesid küll.

Väga hea!

See on teilt kolmas ep, miks te ep-sid välja annate ja täispika plaadi kallale pole asunud?

EP on väga mõistlik formaat. Parajalt pikk. Kuigi see viimane ei olegi nagu päris EP, sest see on hästi pikk. Peaaegu täispikk.

Plaadil hakkavad silma lugude pikkused, te teete pikki lugusid, mida võib nimetada ka mantraooniliseks, mis selliste arengute mootoriks on olnud?

Me teeme lühikesi lugusid ka, aga antud plaadil on tõesti kõik lood kohutavalt pikad. Miks? Sellepärast, et mõned lood lihtsalt on oma loomu poolest pikad. Näiteks, kui need lood sünnivad, siis nad ise ütlevad, et tere hommikust, me oleme need pikad! Ja nii ongi, need lood hakkavad tööle alles pika kammimise peale. Pikkus on üks nende loomulik omadus, ja see on hea, siis saab rahuga kaasa kulgeda ja omadega transsi purjetada. Sa kasutasid mingit imelikku sõna, ilmselt sa seda mõtlesid.

Mhm. Kuidas kaotada oma väärtust heteroseksuaalsel turul, küsib teie plaadi pealkiri ja nimilugu, kuidas sa ise sellele küsimusele vastaksid?

Me oleme kaup. Me sünnime siia ilma triipkood tagumikul. Maast madalast hakatakse meid programmeerima kellekski, millekski. Meid hakatakse vormima kaubanduslikult pandavaks. Normidele vastavaks. Ühetimõistetavaks. Kogu aeg räägitakse, et sa oled see ja see ja kui sa tahad olla see ja teine, siis sa pead tegema seda ja kolmandat. Kui tahad elus läbi lüüa, pead sa kindlasti tegema seda ja kolmandat! Paljud lähevad mänguga kaasa ja pärast on õnnetud. Ja kättemaksuks kohtlevad teisi samamoodi. See on kohutavalt tüütu ja kurb. Sellepärast tuleb võtta neilt võimalus sind kaubastada! 

Kellelt?

Turujõmmidelt muidugi.  Kuidas? Tuleb olla kaval. Tuleb käia alla. Siis ei taha sind keegi osta ega müüa. Ära lihtsalt vasta turu nõuetele. Ole sina ise. Või veel parem, ära ole sina ise, sest seda nad just ootavad, et sa oleksid sina ise, aga nii nagu neile meeldib. Ole keegi muu. Ole näiteks tuvi.

Kuidas olla tuvi?

Siin ühest vastust ei ole, aga kui sa tahad olla tuvi, siis alustuseks ära mine kooli, ära  käi tööl.  Kindlasti ära loe lehti ega vaata televiisorit. Ja ära kanna riideid. Parem kui sa ei usuks neid muinasjutte, mida sulle räägitakse. Ära sa usu sedagi, mida sa ise räägid. Veel vähem usu, et need on su enda mõtted. Ära ole sotsiaalne. Sest läbi sotsialiseerumise programmeeritakse sind olema just selline nagu neile on vaja, et sa oleksid. Ära ole seksikas. Kindlasti ära ole seksikas. Seda nad just ootavad. Ole väga väga ebapandav. Parem kui sul puuduksid üldse sootunnused. Sellest on palju abi.

Aga kui sul on ikkagi ilge seksiisu, siis seksi nii palju kui jaksad, pane kõike, mis liigub ja ainult oma lõbuks. Seks õõnestab töömoraali. See on väga hea, sest kapitalistlik kodanlus näeb sinus ainult ressurssi, mida enda jaoks tööle rakendada. Seks on turumajanduslikus maatriksis ennekõike rahvastiku kehandi ja tööjõu taastootmise vahend. Järelikult tuleb seksida ainult oma lõbuks, ja kui lastesaamise eesmärgil, siis tasub veenduda, et sünniksid tuvid.

Kas sul on isiklikke kogemusi väärtuse kaotamisega heteroseksuaalsel turul ja kuidas sellest aru võis saada?

Ma viskasin televiisori aknast välja. Ma võtsin paberid ülikoolist välja. Täna hommikul ma tööle kohe kindlasti ei läinud. Mingi periood ma kandsin ainult naiste riideid, aga see ka palju ei aidanud, sest siis hakkas nagu teisest oblastist neid Cupido nooli lendama. See tõestas jällegi, et  riided teevad meid.  Siis ma proovisin kanda tuvi kostüümi, aga siis ma sain jälle aru, et see on totter sellepärast, et tuvid ei kanna ju tuvi kostüümi. Tuvid on nii nagu nad on. Loomulikud. Nüüd on õnneks talv, saab kanda pikki ja inetuid mantleid, olla maksimaalselt ebapandav ja rohkem omaette nokitseda (kõõgutab nokaga  - toim.). See toimib, tunnen kohe, kuidas mu turuväärtus kukub kolinal.   Kas sa paneksid mind?!  -

Vaevalt.

Novot, millest me räägime!

Mis edasi?

Edasi tuleks ennast kokku võtta ja hakata tegema nii head mussi, et kõik lapsed sellest nakatuksid, hakkaksid tuvideks ja tõuseksid üles oma vanemate, kooli ja kodanliku moraali vastu. Vana tempel tuleb maha kiskuda, enne kui uus püsti saab!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles