Selgusid Soome kirjandusauhinna võitjad

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laura Lindstedt
Laura Lindstedt Foto: Heini Lehväslaiho

Soome Rahvusteatris kuuluati pidulikult välja tänavune Finlandia auhind. Soome tähtsaima kirjandusauhinna pälvis Laura Lindstedt romaani „Oneiron“ eest. Selgusid ka Finlandia Juniori (parim lasteraamat) ja Tieto-Finlandia (parim mitteilukirjanduslik teos) saajad.

Foto: Raamat

Soome 2015. aasta parim romaan on Laura Lindstedti „Oneiron. Fantasia kuoleman jälkeisistä sekunneista“ (Oneiron. Fantaasia surmajärgsetest sekunditest, kirjastus Teos). Tähelepanu äratasid autori hõrk keelekasutus ja stiil. Raamat on lugu seitsmest erinevat päritolu naisest, kes ei pääse surmajärgsest vaheolekust muidu kui sõnade ja lugude abil.

Otsuse langetas ning tegi teatavaks tuntud soome ajakirjanik ja muusik Heikki "Hector" Harma. Põhjenduseks ütles ta: „Võitnud teos köidab lugeja kõrvutama peategelaste kogemusi iseenda kogemustega. Teksti lugematud viited kunsti, kultuuri, ajaloo ja filosoofia suurtele nimedele ja nähtustele annavad tunnistust sellest, kui olulised ja omad on kirjanikule inimkonna  vaimuilm ja kannatused. Kirjanik on suutnud jahmatamapaneval moel uuendada romaani vormi ja struktuuri, aga teinud seda lugejasõbralikult. See teos on lugu lugudest, mis võiksid olla tõsi.“

„Oneiron“ on Laura Lindstedti (s.1976) teine romaan. Tema esikromaan „Sakset“ (Käärid) ilmus 2007 ning äratas samuti kohe tähelepanu. Laura Lindstedt on kirjutanud ka novelle ja esseid.

Hector oli teinud oma valiku kuue eelžürii esitatud romaani seast, lisaks Finlandia pälvinud Laura Lindstedti teosele kandideerisid veel viis teost:

Selja Ahava, „Taivaalta tippuvat asiat“ (Taevast kukkuvad asjad, Gummerus)

Kari Hotakainen „Henkireikä“ (Hingepide, Siltala)

Pertti Lassila „Armain aika“ (Armsaim aeg, Teos)

Markku „Pääskynen Sielut“ (Hinged, Tammi)

Panu Rajala „Intoilija“ (Fanaatik, WSOY)

Finlandia Juniori (parim laste- või noorteraamat 2015) sai Nadja Sumaneni „Rambo“. Otsuse langetas Eesti Soome Instituudi juhataja Anu Laitila.

Tieto-Finlandia (parim mitteilukirjanduslik teos) sai Tapio Tammineni „Kansankodin pimeämpi puoli“ (Rahvariigi pimedam külg). Otsuse langetas ajakirjanik Arto Nymberg.

Eelžüriid juhtis hiljutine Soome Kirjanduse Teabekeskuse direktor, filosoofiadoktor Iris Schwanck. Eelžüriisse kuulusid veel ajakirjanik Ilkka Pernu ja raamatukaupmees Katri Tuominen.

Finlandia on Soome suurim kirjandusauhind, mida antakse välja alates 1984. aastast. 1989. aastast on auhind vaid romaaniauhind. Auhinnasumma on 30 000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles