Soome press kiidab «Mandariine», aga vaatajaid napib

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Mandariinid», Soome plakat.
«Mandariinid», Soome plakat. Foto: Repro

Nädalavahetusel Soomes kinolevisse jõudnud Zaza Urušadze filmi «Mandariinid» vaatajate hulk on pöördvõrdelises seoses kriitikute hinnangutega.

Korraga kaheksal ekraanil välja tulnud filmi käis kolme päevaga vaatamas 239 inimest, mis annab kinolevi edetabelis tagantpoolt teise ehk 22. koha.

Samas hindas Soome suurim filmiväljaanne Episodi «Mandariine» viie tärniga viiest, nimetades seda haruldaseks linateoseks, mis liigutab ilma liiga emotsionaalseks muutumata.

Päevaleht Helsingin Sanomat jälle väärtustas filmi nelja tärniga viiest, kirjutades, et see on heas mõttes vanaaegne nii jutustuse enese, aga ka jutustamise tempo, inimeste kujutamise viisi ja üldse stiili poolest. Ilmselt väikese vaimukusena lisatakse, et otsekui tervitusena minevikust pole ka naistel selles maailmas mingit kohta.

Leht sedastab, et Eesti filmil läheb üldse paremini kui Soome omal. «Ja miks? Selles filmis näiteks teevad võimekas lavastaja ja võimekad näitlejad suurepärase käsikirjaga tõsist tööd. Nende peamine eesmärk on jutustada lugu filmikunsti vahenditega nii hästi kui võimalik, mitte sellepärast, et meeldida publikule,» kirjutab Veli-Pekka Lehtonen.

Puudustena toob ta esile, et film on natuke osutav, tulemus ilmne ja lõpuosa skemaatiline, kuid lisab, et tugevused on samas vaieldamatud.

Veel hinnanguid: Aamulehti ★★★★, Turun Sanomat ★★★★, Hufvudstadsbladet ★★★★, Ilta-Sanomat ★★★★, Etelä-Suomen Sanomat ★★★★.

«Mandariine» on juba näidatud USA, Suurbritannia, Hispaania, Poola, Kreeka, Austraalia, Portugali, Taani, Norra ja Rootsi kinodes, aasta alguses tuleb see välja ka Itaalias.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles