«Puhta mõtte ruum» Postimehe kinos: pilguheit humanitaari ideaalellu

Aarne Seppel
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Puhta mõtte ruum».
«Puhta mõtte ruum». Foto: Kaader filmist

Pühapäeva keskööni saab Postimehe Kinos vaadata Vahur-Paul Põldma dokumentaalfilmi «Puhta mõtte ruum».

Mida arvab filmi kangelasest Jan Jõemetsast tema kunagine koolikaaslane kirjanik Jan Kaus: «Lisaks tarkusele kehastas Jan mulle raskesti sõnastatavat ja seda kütkestavamat EHI (Eesti Humanitaarinstituudi – toim) vaimu: soovi võimalikult detailselt ja põhjalikult oma teemat tunda ning teadmist, et see on peaaegu et võimatu.»

Jan elab kõigi humanitaaride ideaalelu. Tal on piiramatult vaba aega ning ta saab teha just seda, mida ta parasjagu tahab, omades selleks ainult talle teada olevaid ressursse.

Pugenud tavapärase maailma eest peitu metsa ja elades eraklikku elu, on ta vabastanud ennast välistest sõltuvustest, suhtleb vähestega ja harva. Jani päevi täidab mõtlemine. Pühendunult ja intensiivselt. Film olemisest, aja kasutusest ja valikutest läbi filosoofia.

Postimehe tellijad saavad Postimehe Kino filme vaadata tasuta. Selleks peab olema Postimees Plussi konto, mis on seotud paberlehe tellimusega.

+ Postimehe Kino saavad vaadata ka Postimees Plussi tellijad ja päevapileti ostjad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles