Metsaruuporite hääl kaigub üle maailma

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Ruup» parandab ebaharilikus keskkonnas keskendumisvõimet. Fotol musitseerib metsaruuporis Marko Veisson ehk pool Puuluubist.
«Ruup» parandab ebaharilikus keskkonnas keskendumisvõimet. Fotol musitseerib metsaruuporis Marko Veisson ehk pool Puuluubist. Foto: Henno Luts

Otsing «forest megaphone Estonia» annab Google’is 0,46 sekundiga üle veerandi miljoni vaste, mis viitavad 18. septembril paksu Võrumaa metsa paigaldatud puuruuporitele. Sündmus ületas uudisekünnise Reutersi, BBC, Independenti, Huffington Posti jpt toimetuses, samuti lugematus hulgas disaini- ja arhitektuuriportaalides ja tegi internetis maakerale mitu tiiru peale.

Asja taga on kunstiakadeemia sisekujundusosakonna juhataja Hannes Praks ja tema tudengid. Projekti Ruup maksumus oli napilt 6000 eurot pluss tudengite hindamatud ajukäärud. Uusi ideid väänab Praks oma üliõpilaste ajudest välja radikaalsete meetoditega: saadab nad näites nädalaks mugavusteta metsahütti, kus puudub igasugune telefonilevi, või kupatab pennituna Londonisse, et nad sigarette müües endale öömajaraha teeniksid.

Miks EAS, kus sadade tuhandete eurode eest jälle uut Eesti märki ostitakse, siiamaani pole Praksile helistanud, ei tea viimane ise ka. Eesti Kultuuri Koda hindas Ruupi igatahes aasta kultuurteo vääriliseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles