Pärdi juubel tõi Eestisse Robert Wilsoni

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Aadama passioon". Enne maailmaesiettekannet.
"Aadama passioon". Enne maailmaesiettekannet. Foto: Kristian Kruuser & Kaupo Kikkas

Eesti suurima, maailmas enim esitatud helilooja Arvo Pärdi 80 aasta juubeli pidustuste ühe tähtsündmusena esietendus mais Noblessneri Valukojas teatrimaailma megastaari Robert Wilson lavastus «Aadama passioon».

Arvo Pärdi muusikale loodud lavastuse muusikaline juht oli dirigent Tõnu Kaljuste, kelle juhatamisel andis suurejoonelisele ja mõjuvale lavastusele õige kõla Eesti Filharmoonia Kammerkoor, Tallinna Kammerorkester ja solistid. Aasta suursündmuse loomisel osalesid ka mitmed eesti esinejad, teiste seas näiteks näitleja Erki Laur. Sündmuseks saab nimetada ka nüüdistantsu elava klassiku Lucinda Childsi osalemist lavastuses.

Eesti Kontserdi ja Milano tootjafirma Change Performing Arts koostöös valminud «Aadama passiooni» eelarve oli peaaegu miljon eurot. Eestis anti vaid viis etendust ning 79-eurosed piletid ligi tuhandekohalisse saali olid välja müüdud. Lavastusega kaasnes ulatuslik rahvusvaheline filmiproduktsioon: kontsertfilm «Aadama passioon» ja dokfilm «Kaotatud paradiis». Praeguseks on filmid jõudnud juba miljonite vaatajateni, sest linastused on toimunud Jaapanis, Inglismaal, Poolas, Soomes, Lätis, Norras, Rootsis, Šveitsis. Kusjuures ainuüksi BBC PersianTV kaudu vaatas «Kaotatud paradiisi» kokku 2–5 miljonit inimest Iraanis, Afganistanis ning Kesk-Aasia riikides. 35 riigis on müügil ka filmide DVD ja Blu-ray-versioonid.

Oodata on ka lavastuse taassündi – kui läbirääkimised õnnestuvad, siis jõutakse järgmise aasta sügisel «Aadama passiooni» etendusteni Rio de Janeiros, seejärel on eesti muusikutel vaja ette võtta tee Hamburgi, Berliini, Brüsselisse, Buenos Airesesse…

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles