Tormis rabas ja tehases

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lavastus "Sünnisõnad" Noblessneri valukojas Veljo Tormise 85. sünnipäeva puhul.
Lavastus "Sünnisõnad" Noblessneri valukojas Veljo Tormise 85. sünnipäeva puhul. Foto: Mihkel Maripuu

85. sünnipäeva tähistanud Veljo Tormisele tehti eriline kingitus – armastatud helilooja juubelipäeval, 7. augustil esietendusid tema muusikast ja heliteosest «Unustatud rahvad. Isuri eepos» inspireeritud lavastused «Isuri eepos» ja «Sünnisõnad». Esimese taga Eva Klemets ja Anne Türnpu, teine lavastus sündis aga Peeter Jalaka ja Tõnu Kaljuste koostöös.

Kuna mõlemad lavastused olid südamega tehtud mastaapsed tööd, mis on oma tegijate nägu ehk teataval määral etteaimatavad, siis ei saa öelda, kumb kingitus parem lavastus oli. Kuid siiski saab rääkida esimesest ja teisest lavastusest, sest «Isuri eepos» algas öösel ning lõppes päiksetõusul. Nii jõudsid suuremad teatrisõbrad ja Tormise muusika austajad pärast hommikust rabas jalutamist – sest just metsaservas Klemetsi-Türnpu lavastus etendus – õhtul Noblessneri valukotta, kus esietendus teine Tormise lavastus ehk mängiti «Sünnisõnu». Naised lõid keskkonnatundliku, vaikse ja õrna lavastuse, samas kui mehed tõid betoonseinte vahele rokkooperiliku show.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles