Paavo Järvi vahetas šansoonid neooni vastu

Janar Ala
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eilne päev- Paavo Järvi uue Pariisi Filharmoonia maja juures.
Eilne päev- Paavo Järvi uue Pariisi Filharmoonia maja juures. Foto: Mihkel Maripuu

Paavo Järvi on öelnud, et on olemas kaht liiki dirigente: ehitaja tüüpi ja säraja tüüpi. Ennast peab ta pigem ehitaja tüüpi dirigendiks.

Tänavune hooaeg Pariisi orkestri juhina on tal viimane ja samal ajal on ta asunud juba ka uuele ametipostile, Aasia mainekaima orkestri, Jaapani ringhäälingu sümfooniaorkestri NHK peadirigendi kohale. Pariisi orkester sai veebruaris endale ka uue kodu – arhitekt Jean Nouveli projekteeritud ja palju kiremöllu tekitanud filharmoonia uus maja sai valmis. Pariisi orkester kolis kesklinnast äärelinna, rahvale lähemale, demokraatlikumaks, vähem snooblikuks.

Järvi on uue saali kõlaomadustest küll hästi rääkinud, kuid siiski võtnud ette uue sammu ja läinud Jaapanisse. Jaapani publikut on ta kiitnud ka selle pühendumuse eest. «Jaapan on minu meelest praegu ainuke koht maailmas, kus veel klassikalist muusikat kõrgelt hinnatakse ja tõsiselt tehakse,» on ta öelnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles