«Kirjad Islandilt»: film traagilise saatusega lauljannast Annika Tõnurist

Aarne Seppel
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Kirjad Islandilt»
«Kirjad Islandilt» Foto: Kaader filmist.

Kuni pühapäeva hilisõhtuni näeb Postimehe Kinos Peeter Brambati ja Ruti Murusalu dokumentaali «Kirjad Islandilt» lauljanna Annika Tõnurist.

Islandi lõunarannikul keset Atlandi ookeani asub väike Heimaey saar. 2006. aastal kolis sinna Estonia teatri endine solist, lauljanna Annika Tõnuri. Eesti publiku silme alt kadus ta vaikselt nagu tolm. Islandlastele jäi omakorda tundmatuks ja parasjagu arusaamatuks tema eelnev elu Eestis. Kes ta oli, kuidas ja miks ta sinna sattus?

Annika Tõnuri ratsionaalset ja kinnist, kuid samas emotsionaalset ja teatraalset karakterit aitavad avada tema kirjad ja intervjuud, põnevad arhiivikaadrid, pereliikmed ja kolleegid, õpetajad ja õpilased ning muidugi muusika.

Mida on filmist arvanud Postimehe žürii? Tiit Tuumalu kirjutas: «See on ka lugu sellest – ja võimalik, et enamgi veel –, kuidas meie, niigi väike maa, oma väheseid talente hoida ja toetada ei suuda, iseäranis siis, kui nende elus juhtub raske hetk olema.»

«See pole muidugi avastus, et elu jääb alati liiga lühikeseks, et andekus pole tingimata õnnistus ja et saatus ei ole ainult inimese enese kätes. Kogeda seda aga nii kontsentreeritud ja vahetul moel – see puhastab ja sunnib vähemalt hetkeski oma nina eest kaugemale vaatama,» ütles Olle Mirme.

Postimehe tellijad saavad Postimehe Kino filme vaadata tasuta. Selleks peab olema Postimees Plussi konto, mis on seotud paberlehe tellimusega.

+ Postimehe Kino saavad vaadata ka Postimees Plussi tellijad ja päevapileti ostjad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles