Tõde ja õigus Islandi moodi

, filmihuviline
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mängufilm «Jäärad» avab Islandi inimsuhteid Andrese ja Pearu vaimus
Mängufilm «Jäärad» avab Islandi inimsuhteid Andrese ja Pearu vaimus Foto: outnow.ch

Häid lambaid mahub palju ühte lauta… ja vahel tasub neid hoolikalt kokku lugeda. Seda võimalust pakub meistriteos «Jäärad», maheda huumoriga Islandi draamafilm.

Loo peategelased on Gummi ja Kiddi, kaks eakat venda, kes elavad kõrvuti Islandi üksildases orus ja kasvatavad riigi parimaid lambaid, ent pole teineteisega aastakümneid sõnagi rääkinud. Äkitselt vallandub Kiddi lambakarjas surmav nakkushaigus, mis ähvardab kogu orgu, ja seetõttu langetavad võimud otsuse kõik loomad tappa. Ent jäärapäised vennad üritavad tapatalguid ära hoida, üks mõistuse ja teine püssiga, et päästa väljasuremisest nii loomakarja kui ka iseend.

Kinosaal on pime, reklaamid said läbi ja algab film. Tunnen, kuidas suunurgad kisuvad vaikselt üles, pilk peatub ahhetama panevalt maalilisel orul ja kuklas tuksub A. H. Tammsaare viie jaoga romaanisari «Tõde ja õigus».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles