President Päts dokumentaalfilmis «Tants vanakuradi vanaemaga»

Aarne Seppel
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Tants vanakuradi vanaemaga»
«Tants vanakuradi vanaemaga» Foto: Kaader filmist

Nädala lõpuni näeb Postimehe Kinos Viktor Siilatsi filmi Eesti esimesest presidendist Konstantin Pätsist «Tants vanakuradi vanaemaga». Filmile andis hääle legendaarne ja armastatud näitleja Jüri Järvet.

Film võtab kokku nukra tõe Eesti Vabariigi esimese presidendi Konstantin Pätsi ja sõjavägede ülemjuhataja kindral Johan Laidoneri «mängudest» noateral. Film vaatleb nende tegevust nii sisepoliitikas kui ka suhetes Nõukogude Liiduga, mis lõppesid nii mõlemale mehele kui ka Eesti rahvale väga õnnetult.

Filmi autor Viktor Siilats on öelnud: «Ikkagi see Pätsi kreedo, et kui vaja, siis tantsin ka vanakuradi vanaemaga, võib viia põrgusse. Kes loovutab kolm tilka verd, sellele võidakse järele tulla.»

Üle 25 aasta tagasi õnnestus Siilatsi ettevõttel AS Eesti Videol omandada amatöörvideo president Pätsi viimase asukoha leidmisest Buraševo vaimuhaiglas. Eesti Video võttegrupp on olnud ka Pätsi säilmete väljakaevamise, tuvastamise ja ümbermatmise juures, samuti on ettevõtte arhiivis oma aega oodanud Pätsi ja Laidoneri ausammaste taasavamise videod.

Postimehe tellijad saavad Postimehe Kino filme vaadata tasuta. Selleks peab olema Postimees Plussi konto, mis on seotud paberlehe tellimusega.

+ Postimehe Kino saavad vaadata ka Postimees Plussi tellijad ja päevapileti ostjad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles