Valus, vaimukas, vallatu!

Jaak Allik
, teatrikriitik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia Lavakunstikooli 27. lennu diplomilavastus
"Uhkus ja eelarve". Lavastaja Mehis Pihla ning laval EMTA Lavakunstikooli 27. lennu üliõpilased. Fotol Saara Nüganen, Ester Kuntu, Laura Kalle, Lauli Otsar.
Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia Lavakunstikooli 27. lennu diplomilavastus "Uhkus ja eelarve". Lavastaja Mehis Pihla ning laval EMTA Lavakunstikooli 27. lennu üliõpilased. Fotol Saara Nüganen, Ester Kuntu, Laura Kalle, Lauli Otsar. Foto: Mats Õun/Endla

Oli see nüüd juhus või saatuse sõrm, aga absurdikomöödiat «Uhkus ja eelarve» sattusin vaatama päeval, mille hommikul lugesin lehest Tiit Vähi optimistlikku hinnangut Eesti valitsuse toimetamistele: «Elasime üle Hruštšovi maisi, elame üle ka praeguse absurditeatri.»

«Uhkuse ja eelarve» kavaleht annab sõnaselgituse: «Absurditeatris pakutakse läbiva psühholoogiliselt motiveeritud ja põhjuse-tagajärje ahelale ülesehitatud süžee asemel omavahel seostamata sündmuste jada, mis ei vii mingisuguse mõtestatud lõpuni.»

Omamata erialaseid teadmisi teatri- või kirjandusloos, suutis ekspeaminister intuitiivselt valida õige mõiste praeguse valitsuse iseloomustamiseks. Samamoodi tundub olevat läinud näidendi lavastajal Mehis Pihlal, kes ju omamata kogemusi Eesti valitsemisel, suutis intuitiivselt valida õige žanri selle laval kujutamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles