Elavad surnud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bennet Omalu (Will Smith) avastab Ameerika jalgpalli seose ajutraumadega.
Bennet Omalu (Will Smith) avastab Ameerika jalgpalli seose ajutraumadega. Foto: Kaader filmist

Ilmselt seetõttu, et Ameerika jalgpalli liiga NFL mängijate nimekirjas seisab nüüd ka eestlane, on meie kinodesse toodud selle veidra spordiala vägivalda ja tagajärgi uuriv «Peapõrutus» («Concussion»). NFL Europe pani 2007. aastal pallid kotti, kuid algaval hooajal üritab NFL uuesti, kui kolm mängu toimub ka Euroopas.

NFLi finaale vaatab tavaliselt 100 miljonit jänkit, võrreldes ülejäänud kolme suure – pesapalli, korvpalli ja jäähoki – finaalide 20 miljoniga, ning vaevalt on neile üllatuseks filmi avastus, et mänguväljal saadud peapõrutusse võib surra. Täpselt nagu kõik teavad, et ei maksa näppida ilutulestikku, ent New York Giantsi kuulsus Jason Pierre-Paul aga näppis ja mängib nüüd ühe käega. Staadionitel õhutatakse vägivallakultuuri lauludega «Zombie Nation» ja «Man In The Box» ehk on selge, et keegi pannakse kasti.

Mängijaid tullakse vaatama nagu 22 anonüümset – mask-kiivritega – gladiaatorit, lihakeha. ESPNi ajakiri teeb vahel mängijate ja nende vanemate hulgas uuringuid ja väheseid häirib peapõrutusoht. Emad vajavad maju.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles