Siim Kallas: Eri Klas oli rahvusvaheline mees

Janar Ala
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eri Klas
Eri Klas Foto: Eero Vabamägi

Tundsime Eri Klasiga teineteist aastast 1963- nii et väga pikk ja lähedane  tutvus. Tutvus algaski peale, mil nad tulid Ülo Vinteriga mu isa sünnipäevale- see oli väga lõbus üritus, mida Eri Klas ka alati meenutas.

Kui nüüd Klasi tegudest rääkida, siis üheks tähtsamaks võib kindlasti pidada Rahvuskultuuri Fondi loomist, kuhu olen ka annetanud. Kogu selle fondi idee ja arendamine oli minu jaoks väga sümpaatne ja Klas seal eestvedaja oli. Tegemist on sedasorti kodanikuühiskonna mudeliga kultuuri toetamiseks, umbes nagu Hooandjagi. Tema selle lõi ja seda ka kuni surmani juhtis.

Väga eredaks perioodiks võib pidada aega, mil Klas oli Estonia peadirigent. Eks inimesed, kes tema käe all töötasid, oskavad seda paremini kommenteerida, aga õhkkond tundus väga hea, sest Klas oskas inimestega suhelda.

Viimastest asjadest tuleb muidugi Birgitta Festivali mainida.

Kindlasti rõhutaks seda, et ta oli ikka tõeliselt rahvusvaheline mees, et mitte öelda kosmopoliit, sest seda sõna kasutati väga halval ajal seoses tema rahvusega. Tema tegevus ja kontaktid nii Venemaal kui mujal maailmas avardasid kindlasti palju meie kultuuripilti ja muutsid seda rahvusvahelisemaks.

Lõbus ja heatahtlik inimene, kellega oli ka mõnus aega veeta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles