Muusikute fond PLMF toob Eestisse maailmakuulsad muusikud

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pille Lill.
Pille Lill. Foto: PP

Juuli alguses esineb Eestis Ameerika Talentide Sümfooniaorkester YOA, mida juhatavad tippdirigendid Benjamin Zander (UK/USA) ja Carlos Miguel Prieto (Mehhiko). Orkestri ees soleerivad maailmakuulsad Prantsuse solistid, viiuldaja Alexandra Soumm ja tšellist Gautier Capuçon. YOA residentuur ja kontserdid Eestis on eraõigusliku muusikute fondi PLMF suurimaks töövõiduks.

«Ma siiralt loodan, et YOA Eestis viibitud aeg on vastastikku inspireeriv ning rikastab meie kultuurisuhteid,» lausus projekti toetuseks president Toomas Hendrik Ilves.

Tegu on seni ühe suurima kultuurialase koostööprojektiga Eesti ja Ameerika vahel. Lisandväärtusena kõrgetasemelistele kontsertidele saab Eesti üks tuntuim fagotimängija Martin Kuuskmann võimaluse kuuluda YOA väärikasse õppejõudude nimekirja Rapla Suvekooli raames ning solistina orkestri kontsertturneel Leedus ja Saksamaal soleerib Eesti üks väljapaistvamaid pianiste Irina Zahharenkova. Suvekoolis toimub 1-12.07 hariduslikke tegevusi nii meie noortele kui professionaalidele. 

«YOA on tipptasemel sümfooniaorkester, mis toob igal suvel kokku Ameerika mandrite andekamad noored muusikud Kanadast Tšiilini vanuses 18-30, et harjutada 2 nädala pikkuse residentuuri raames ja esineda kokkuharjutatud kavadega kuuajasel turneel,» kirjeldas PLMF direktor Leelo Lehtla. «YOA orkestri globaalset haaret iseloomustavad kontserdid tuntuimates saalides üle maailma, millega on televisiooni ja raadio vahendusel jõutud 12 miljoni kuulajani.»

YOA kontserdid toimuvad Eestis Rapla Kirikumuusika Festivali (13., 15.07) ja festivali Klaaspärlimäng (11.07) raames. «On tõeline au võõrustada esimest korda Euroopas orkestrit,  keda pärjati 2015. aastal Ladina-Ameerika Grammyga ning kelle kunstilisteks nõustajateks on teiste seas Placido Domingo, Philip Glass, Yo-Yo Ma, Valeri Gergiev ja Margarita Argerich,» lausus Rapla festivali kunstiline juht Pille Lill. «Orkester on komplekteeritud väga suuremahulise konkursi alusel, millest võttis käesoleval aastal osa 1300 muusikut.»

PLMF on 2003. aastal ooperilaulja Pille Lille poolt ellukutsutud muusikute fond, mille eesmärgiks on toetada andekaid muusikuid, pakkudes neile täiendusõppe- ja esinemisvõimalusi nii kodu- kui välismaa lavadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles