Väärtuslik lisandus Tammsaare-uuringutele

Rein Veidemann
, TLÜ emeriitprofessor / Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tammsaare tervitamine Tartu rongijaamas 1938. aastal, kui tähistati kirjaniku 60. sünnipäeva.
Tammsaare tervitamine Tartu rongijaamas 1938. aastal, kui tähistati kirjaniku 60. sünnipäeva. Foto: A. H. Tammsaare muuseum

Uus lehekülg Tammsaare-uuringutes, mille avas Elem Treier monograafiliste käsitlustega «Tammsaare ja tema «Tõde ja õigus»» (2000) ning «Tammsaare elu härra Hansenina» (2002), on saanud järje Tammsaare majamuuseumi direktori, kirjandusteadlase Maarja Vaino raamatuga Tammsaare irratsionaalsuse poeetikast.

Vaino raamatu tuumaks on Tallinna Ülikoolis 2011. aastal kaitstud doktoritöö, millele on lisatud 2013–2014 Loomingus ilmunud esseed «Koerad ja suremised Tammsaare loomingus» ning «Ema jälg. Ema Tammsaare loomingus».

Siinkirjutajal oli võimalus olla Vaino doktoritöö üks esmalugejaist ning juhendajana ka «sparringupartner». Üheks selliseks sparringumatšiks olid meie arutlused «irratsionaalsuse» kategooria kui Tammsaare loomingu uurimise «töövahendi» küsitavuse üle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles