Iggy Lond Malmborgi soololavastus “b o n e r” Kanuti Gildi SAALis

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iggy Lond Malmborg soololavastustes “b o n e r”
Iggy Lond Malmborg soololavastustes “b o n e r” Foto: Tani Simberg

Pärast osalemist mitmetel Euroopa teatrifestivalidel saab Iggy Lond Malmborgi soololavastust “b o n e r” taas Tallinnas näha, seekord Kanuti Gildi SAALi suurel laval kahel korral - 26. ja 28. märtsil.

"b o n e r" esietendus Baltic Circle Festivalil novembris 2014 Helsingis ning Eesti esietendus toimus Kanuti Gildi SAALis detsembris 2014. Pärast seda on lavastus aktiivselt tuuritanud ning olnud mitmete teatrite ja festivalide programmis, näiteks AUAWIRLEBEN festival (Bern), Inkonst (Malmö), Sophiensäle (Berliin), Bastard festival, Avant Garden (Trondheim), SPIELART festival (München), Oslo Internasjonale Teaterfestival, Black Box Teater (Oslo) jt.

“b o n e r” on iseenese analüüs, kus puudub väline motiiv, narratiiv või teema. Lähtekohaks on eeldus, et üksnes inimkäitumist uurides ei saa me olukorrast sotsioloogilist teadmist, vaid tuleb arvesse võtta ja analüüsi kaasata ka objekte, mis võimaldavad situatsioonil tekkida (ja seda taasloovad). Asjadele antakse hääl, muutes nende funktsiooni ja selgitades nende väärtusi. Kõnelemise ajal saab selgeks ka see, mida panevad need objektid tegema teisi (inimesi ja mitte-inimesi). Nähtavaks saab võrgustik, mis koondab nii olemasolevaid objekte kui ka esitajat. Luues väärtuste mängu, asetatakse esineja kontrollimise ja kontrollituse vahepealsesse olukorda. Etendus rõhutab sooloformaadi deemonlikkust ning loob seisundi, kus Lond Malmborg taandatakse tegutseva subjekti rollist ja temas saab lavale ilmuv vaadeldav objekt.

Iggy Lond Malmborg on Rootsist, Malmöst pärit vabakutseline näitleja ja etenduskunstnik. Kuigi tal on klassikaline näitlejaharidus (Malmö Teatriakadeemia 2006-10), ulatuvad ta tööd nii soolode kui koostööde puhul üle laia esteetika ja stiilide kogumi. Malmborgi põhiline huvi kunstnikuna seisneb reaalse etendussituatsiooni olukorra kasutamises mudelina, millele saab otse rakendada vastavat diskursust. Viimastel aastatel on ta keskendunud koostööle Johannes Schmit’iga (GER). Duo nimega White on White korraldab alates 2009. aastast etendusseeriat, mis analüüsib kunstiruumide kaasamise ja väljaarvamise varjatud meetodeid. Tema viimase koostööna koos Maike Lond Malmborgiga esietendus Kanuti Gildi SAALis novembris 2015 lavastus “99 Words for Void”, mida sel aastal võib näha mitmel pool Euroopas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles