Naiskoori lauljad paljastavad suhte Tartuga (1)

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dirigent Triin Koch TÜ Kammerkoori proovis
Dirigent Triin Koch TÜ Kammerkoori proovis Foto: Margus Ansu

Tartu Ülikooli Akadeemiline Naiskoor esitleb uudisteost ja räägib ebatüüpilisest Tartust.

31. märtsil 2016 kell toimub Tartu Maarja kirikus Matthew Petersoni uudisteose "Surgit Dorpatum" maailma esmaettekanne, mille ümber koostatud terviklik kontsertkava “Tartu tõuseb” räägib muusika, video ja jutustuste kaudu naiskoori lauljate endi Tartust.

“Surgit Dorpatumi” kinkis Tartu Ülikooli Akadeemilisele Naiskoorile nende aastatagusel 70. juubelil Tartu Ülikooli Kammerkoor. Noor Rootsi helilooja Matthew Peterson kirjutas naiskooriteose kammerkoori lauljate valitud 17. sajandi Tartu juhuluule tekstidele. Ladina- ja rootsikeelsed luuletused kõnelevad Tartu ilust, inimkonna viletsusest ning maalivad kauneid looduspilte.

Kontsertkavas käsitletav Tartu ei ole linn, mida tavapäraselt turistidele näidatakse, see ei ole vaid Tartu Ülikooli peahoone, Inglisild ja Toomemägi, see on igapäevane keskkond meie ümber - isiklik, romantiline, ilus, kole ja natuke valus. Tartu on täis kohti, mis justkui polekski päriselt kohad, kuid ometi on nad meie jaoks märgilised - need on tänavad ja hooned, kus me päriselt iga päev käime, kus me oleme targemaks saanud, armunud, rõõmustanud, hüvasti jätnud, kurvastanud, suureks kasvanud. Kontserdi sõnaline osa põhinebki naiskoori lauljate n-ö ebatüüpilistel Tartu-lugudel, külastame Ihastet, Annelinna, lastehaiglat, ühiselamuid, kaubanduskeskusi jm mitte-vaatamisväärsusi.

Kontserdil kõlab lisaks Matthew Petersoni "Surgit Dorpatumile" Lembit Veevo, Veljo Tormise, Mariliis Valkoneni, Märt Ratassepa, Tõnu Kõrvitsa, Anatoli Garšneki, Olav Ehala ja Arvo Pärdi muusika. Laval Tartu Ülikooli Akadeemiline Naiskoor, dirigent ja kunstiline juht Triin Koch, valguskujundus Silver Kaljula (Must Kast) ja Peep Maasik.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles