Raul Meel tähistab sünnipäeva näitusega

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raul Meel
Raul Meel Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Neljapäeval, 24. märtsil avab Eesti üks tuntuim ja tunnustatuim kunstnik Raul Meel Tallinn Art Space galeriis isikunäituse „Ükskord me / Sometimes we“. Näitus tähistab kunstniku 75. sünnipäeva.

Tallinn Art Space galerii loovjuhi Jaak Visnapi sõnul on Eesti kunstiajaloo üks silmapaistvamaid kunstnike Raul Meel oma loomingulises tippvormis. „Lisaks kohalikele kunstiringkondadele on Meele minevikku kui ka tulevikku ulatuv looming kõrgelt hinnatud rahvusvaheliselt. Näiteks, möödunud aasta detsembris sai Raul Meel Itaalias Schios toimunud 2. rahvusvahelise graafika ja kunstnikuraamatute biennaalil kuldmedali. Ta valiti nii Eesti ekspositsiooni kui ka kogu näituse aukülaliseks ning näituse kataloogis nimetatakse teda 2015 - 2016. aasta biennaali ristiisaks,“ rääkis Visnap.

Raul Meel tutvustab isikunäituse „Ükskord me / Sometimes we“ avamisel oma uusimaid töid. Väljas on graafikad, raamatud ja videokunst. Visnapi sõnul annab näitus võimaluse meie oleviku ja tuleviku mõtestamiseks.

Näitus avatakse neljapäeval, 24. märtsil kell 17:45 Tallinn Art Space galeriis. Näitus on külastajatele tasuta ja jääb avatuks 24. aprillini.

Raul Meel esindab 1970.–1980. aastate eesti kunstiuuenduse radikaalset tiiba ning teda tuntakse eesti kunsti kõige nimekama autodidakti ja autsaiderina. Meel oli esimene eesti kunstnik, kes pälvis laiema rahvusvahelise tunnustuse ja võttis oma töödega osa Euroopa avangardkunstile orienteeritud näitustest. Tänapäeval on Meele loominguga võimalik tutvuda nii kohalikel kui ka rahvusvahelistel kunstinäitustel. Itaalias Schios toimuv biennaal kestab veel 28. märtsini, pärast mida avatakse kohalikus linnaraamatukogus Raul Meele nimeline lugemissaal kunstniku püsiekspositsiooniga, kus lisaks graafikapiltidele on eksponeeritud üle 40 raamatu (üle 50 köite), mis on kirjutatud 12 keeles. Lisaks kirjutab tuntud itaalia poeet Roberto Nanni teaduslikku uurimustööd, milles võrdleb ühe kuulsaima itaalia 19. sajandi luuletaja ja Raul Meele poeetikat eriti linnulaulude transkribeerimisel.

Tallinna kesklinnas Maakri tänaval asuv Tallinn Art Space on nüüdisaegne graafikakoda, müügigalerii ning kunstinäituste ja –sündmuste keskus, mis on tuntud oma värvikate aktsioonide poolest. Galeriis toimuvad näitused kannavad endas eesmärki pakkuda publikule ülevaadet tänapäeva kunsti arengutest Eestis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles