Amandus Adamsoni skulptuur oksjonil

Janar Ala
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fragment Amandus Adamsoni skulptuurist "Sõjaviletsused"
Fragment Amandus Adamsoni skulptuurist "Sõjaviletsused" Foto: Repro

Vaal galerii kevadoksjonil tuleb enampakkumisele kultuurilooline leid, Amandus Adamsoni (1855-1929)  skulptuur „Sõjaviletsused“. 1928. aastal valminud kuju kuulub teoste hulka, mille visandid tõi kunstnik kaasa juba 1918. aastal, kui asus bolševike võimuletuleku järel elama Peterburist Eestisse. Eesti Kunstimuuseumi ekspertiis on kinnitanud teose ehtsust ning kunstiteadlane Mai Levin on rahul, et meie kunsti suurkuju üks viimaseid teoseid on nii hästi säilinud. Pirnipuust voolitud rohkete nüanssidega figuraalskulptuur tuleb 31. märtsil enampakkumisele alghinnaga 55 000 eurot.

Lisaks Sõjaviletsustele valmisid Adamsonil Paldiskis koduateljees veel „Pax“ (1928), „Merekohin“ (1928) ja „Alfa et omega“ (1923). Need neli teost olid eksponeeritud 1928. aastal Pariisi Salongis, kus Adamsoni väljapanekut tõsteti esile austava mainimisega (mention honorable). Kunstnik kavatses nendega osa võtta ka rahvusvahelisest näitusest Veneetsias, kuid teadmata põhjusel ei jõudnud tööd kohale.

Seejärel oli kaua aega nende tööde asukoht teadmata, välja arvatud „Pax“, mis kavatseti kinkida Rahvasteliidule, kuid puu mõranemise tõttu seda siiski ei tehtud ning näiteks 1934. aastal oli see presidendi residentsis Kadrioru lossis. Aastast 2005 on „Pax“ eraisiku annetusena Eesti Kunstimuuseumis. „Alfa et omega“ müüs kunstniku tütar 2012. aastal Adamsoni majamuuseumile, niiet teadmata on veel ainult „Merekohina“ saatus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles