Psühholoogiline dokfilm «Vaikuse nägu» Postimehe Kinos

Aarne Seppel
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Vaikuse nägu»
«Vaikuse nägu» Foto: Kaader filmist

Tänasest nädala lõpuni saab Postimehe Kinos vaadata Taanis tegutseva maailmakuulsa režissööri Joshua Oppenheimeri dokumentaali «Vaikuse nägu» («The Look of Silence»), mis sündis tema kuulsaima filmi «Tapatöö» («The Act of Killing») kaasväljaandena.

Filmitegija ja -kriitik Marianne Kõrver on kirjutanud: «Filmis uurib Oppenheimer, mis toimub tapjate psüühikas siis, kui üks nende ohvritest saab ootamatult nime ja kaotusvalus perekonna, kes pole ka pool sajandit hiljem suutnud tema tegu unustada, andestamisest rääkimata. /.../ Kui inimene loobub mõtlemast, läheb kaasa voolu või ideoloogiaga, siis saab kurjus voli.»

Perekond, kel õnnestus Indoneesia genotsiidis aastatel 1965–1966 ellu jääda, saab teada, kuidas mõrvati nende poeg, ja ka seda, kes olid mõrvarid. Selgub, et viimased elavad sama hästi kui kõrvaltänavas ja on praegugi riigivõimudega heades suhetes.

Filmi peategelane, perekonna noorim poeg, kes on sündinud pärast genotsiidi, küsib, kuidas on tal võimalik kasvatada lapsi ühiskonnas, kus küsimustele on vastuseks vaikimine ja mõrvareid koheldakse kui kangelasi.

Vastuseotsingutel jõuab peategelane oma venna ühe tapjani, kes oma teoga uhkeldab. Pika psühholoogilise duelli käigus jõuavad pooled ometigi kahetsuse ja andestuseni.

Juhtivatel festivalidel üle 20 auhinna pälvinud filmi ei soovitata vaadata nõrganärvilistel ega ka rasedatel.

Postimehe tellijad saavad Postimehe Kino filme vaadata tasuta. Selleks peab olema Postimees Plussi konto, mis on seotud paberlehe tellimusega.

+ Postimehe Kino saavad vaadata ka Postimees Plussi tellijad ja päevapileti ostjad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles