Supilinna-film Soomes: positiivne kriitika, aga vaataja (veel) kõhkleb

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Supilinna salaseltsi» Soome plakat.
«Supilinna salaseltsi» Soome plakat. Foto: Repro

Visalt koguvad Eesti filmid Soome kinolevis vaatajaid, isegi siis, kui need on valminud soomlaste enda kaastootmisel ja kriitika toetab levi positiivse vastukajaga. See puudutab ka lastefilmi «Supilinna salaselts», mis tuli eelmisel nädalavahetusel välja korraga 40 ekraanil ja tõi koos esilinastusega kinno 2274 inimest.

Nädalavahetuse kinolevi edetabelis andis see alles 11. koha, juhib nagu Eestiski «Batman vs Superman» 28 323 vaatajaga. Tulemus on siiski parem, kui Elmo Nüganeni sõjafilmil «1944», mis alustas eelmisel aastal Soomes 48 ekraanil 1931 vaatajaga. «Lotte ja kuukivi saladus» sai sama ajaga 78 ekraani juures kokku 2704 vaatajat.

Nelja tärniga viiest hindasid pealkirja «Soppalinnan salaseura» all linastuvat ja soome keelde dubleeritud filmi Episodi, Keskisuomalainen, Iltalehti, Film-O-Holic, kiitust jagasid veel Savon Sanomat ja Hufvudstadsbladet, reserveeritumaks jäi Helsingin Sanomat (***), kelle hinnangul on film põnev, meeleolukas ja hästi mängitud, ainult lõpp kalduvat liialdustesse.

Keskisuomalainen nimetab seda pingeliseks, suviselt kauniks, heatahtlikuks ja meelt lahutavaks lastefilmiks, millesuguseid ei ole kunagi liiga palju. Episodi kiidab maagilist meeleolu ja üllatuslikke süžeepöördeid, kuid heidab ette, et filmi pikkuse juures (tund ja 45 minutit) võinuks aega paremini kasutada näiteks karakterite arendamiseks. Iltalehti arvates on see tore lastefilm Richard Donneri legendaarse filmi «The Goonies» vaimus, mis käsitleb ka selliseid Soome lastefilmides harva esinevaid teemasid nagu vägivald, haigused, surm ja isegi sõda.

Taasiseseisvusajal valminud Eesti filmidest on Soome kinolevis kõige rohkem vaatajaid kogunud «Nimed marmortahvlil» (12 438) ja «Leiutajateküla Lotte» (12 206), «1944» piirdus eelmisel aastal 8186 ja «Mandariinid» 801 vaatajaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles