Eestis harva esinev Vox Clamantis annab põneva kontserdi

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vox Clamantis ja Arvo Pärt
Vox Clamantis ja Arvo Pärt Foto: Vox Clamantis

Pühapäeval, 17. aprillil kell 20.00 esitab ansambel Vox Clamantis Niguliste kirikus kava pealkirjaga Morning Star. Kontserdi nimilugu on pärit Arvo Pärdilt, kelle looming on sageli Vox Clamantise repertuaaris.

Eestis suhteliselt harva üles astuva ansambli seekordse kontserdi läbivaks jooneks on gregooriuse laul, mille vahele lauldakse lisaks Arvo Pärdile ka Helena Tulve ulatuslik kooriteos «I Am A River» XIII sajandi Pärsia müstiku Rûmî tekstile ning XIV sajandi prantsuse helilooja Guillaume de Machaut lüüriline virelai «Ay mi».

Taaskord on Vox  Clamantise esituses võimalik kuulda ka ühe huvitavama kaasaegse ameerika helilooja David Langi muusikat, kelle helimaailm on viimastel aastatel laiemat kõlapinda leidnud tänu Paolo Sorrentino lummavale filmile «La Grande Bellezza».

Ansambel Vox Clamantis on rahvusvaheliselt tuntust kogunud kavadega, mis toetuvad gregooriuse laulule ning varajasele mitmehäälsusele, samas kõlab nende programmides alati kaasaegne muusika. Eesti heliloojatest on ansamblile uut muusikat kirjutanud Arvo Pärt, Helena Tulve, Erkki-Sven  Tüür, Toivo Tulev ja Tõnis Kaumann. Ansambli dirigent ja kunstiline juht on Jaan-Eik Tulve

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles