Tudengid toovad lavale õudusooperi

Kirke Ert
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õudusooperi «Kruvipööre» proov
Õudusooperi «Kruvipööre» proov Foto: Priit Mikk

Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia, Eesti Kunstiakadeemia, Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemia ja Tallinna Tehnikakõrgkooli tudengid ühendavad jõud ja toovad  Rahvusooper Estonia Kammersaalis lavale Benjamin Britteni kammerooperi «Kruvipööre». Tegemist on esimese nii suurt hulka erinevate ülikoolide tudengeid siduva projektiga, mille raames antakse üliõpilastele praktiline kogemus ooperi lavaletoomises. Lavastusse on kaasatud ka professionaalsed muusikud.

«Kruvipööre» on Benjamin Britteni kammerooper, mis kirjutatud kolmele sopranile, tüdruksopranile, poiss-sopranile ja tenorile. Ooperi libreto aluseks on Henry Jamesi samanimeline kummitusjutt.

Ooperi lavaletoomise mõte tuli noorelt dirigendilt Ingrid Rooselt. «Kammerooper jõudis minuni juhuslikult, ma ei olnud isegi sellise helikeele otsinguil. See muusika on nii arendav ja sütitav.» Rooset paelus kõige enam see, kuidas Britten on väga oskuslikult kõik meeleolud, diskussioonid ja konfliktid muusikasse kirjutanud. «Selle teose puhul on märgiline kohe pärast sissejuhatavat proloogi orkestris kõlav 12-heliline «Kruvi»-teema. Ooper on kirjutatud ühesele orkestrikoosseisule, mis seab küll igale orkestrandile väga suure vastutuse, kuid annab seda enam ruumi musikaalsusele ja interpretatsioonile,» rääkis ta.

Lavastaja Laura Kalle tunnistab, et kammerooperi näol on tegemist äärmiselt inspireeriva materjaliga, mis esitab keerulisi väljakutseid. «Seal on võtmekohad, mis tuleb lahendada - panna lapsed ja vaimud laval omavahel suhtlema ning samal ajal mitte suhtlema. Lisaks küsimus, mil moel on üldse võimalik õudust ja hirmu laval näidata, kuidas seda väljendada,» ütles ta. Lisades, et suureks abiks olid valgus- ja videokunstnikud Mari-Riin Villemsoo ja Carmen Seljamaa, kes on mõlemad TÜ Viljandi kultuuriakadeemia tudengid. «Võime uhkust tunda külla, et saime selle projekti tarbeks kokku väga erinevate koolide üliõpilased, sest siiani on eri kultuurivaldkondade üliõpilaste koostöö olnud komplitseeritud.»

«Kruvipööre» etendub Rahvusooper Estonia Kammersaalis 29. ja 30. aprillil kell 19.00. Ooper on inglise keeles.
Lavastaja: Laura Kalle (EMTA Lavakunstikool)
Dirigent: Ingrid Roose (Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia)
Solistid - Arete Teemets, Kadi Jürgens, Hanno Mölderkivi, Kadri-Liis Kukk, Liisi Promet, Silver Piiroja.

Õudusooperile «Kruvipööre» on võimalik hoogu anda Hooandjas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles