Nähtus nimega Sven Grünberg

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Grünberg kohtub dalai-laamaga.
Sven Grünberg kohtub dalai-laamaga. Foto: Kaader filmist

Eestis häbenetakse teha filme tarkadest inimestest, ütleb dokumentalist Riho Västrik, kes toob neljapäeval ekraanile filmi «Bonus track», milles ta portreteerib Sven Grünbergi – meest, kes elas mõne aasta eest üle raske südameoperatsiooni ja avastab nüüd uuesti maailma.

Riho, te olete seni portreteerinud peamiselt loodust või inimest ja loodust, isegi teie Valeri Kirsi filmi nimetas Liina Paakspuu naljaga pooleks loodusfilmiks, mille peategelaseks on entusiastlik tõuaretaja, kes püüab väljasurevat tõugu kirglikult populariseerida. Nüüd siis Sven Grünberg. Miks tema?

Inimene on looduse lahutamatu osa. Ma ei tõmbaks siia vahele joont. Eelmises filmis «Maastiku mustrid» uurisin, kuidas Eesti loodus ja rahvas on läbi sajandite üksteist kujundanud. Praegu huvitab mind looming ja loomingulisus: miks mõni inimene on oma liigikaaslastest mingil alal andekam.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles