Vana aja vihakõne

Jüri Pino
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Teekond läbi öö I»
«Teekond läbi öö I» Foto: Raamat

Kinni – veel – tänapäeval Jaan Lattikut ehk ei pandaks, aga süüdistuse vihakõnes saaks kunagi lugupeetud ja armastatud «kirjanik» tänapäevase progressiivse intellektuaaleliidi käest küll. Juba ameti poolest. Igavene pastor, mustakuuemees, klerikaalne tagurlane. 

Tänapäeval näeks sihuke vaid märga und välis-, ammugi haridusministri kohast, üldiselt tuleks tõbras üldse ümberkasvatuskoolitusele saata, kuni veel pole seadust vangipanekuks. Raamatukogudest tuleks tema nn «teosed» eemaldada, Ilmamaa kirjastusele krõbe trahv väänata vaenuõhutavate tekstide avaldamise eest. Kui see raamat peaks valedesse kätesse sattuma, ei teagi, mis saaks tagumiktundidega kättevõidetud sallivusest, demokraatiast, ülepea Eesti ettemääratud euroopalikust tulevikust. Taha mõeldagi, hukk ja vihakõne purskab näkku igalt leheküljelt ja võib ökopoest ostetud meigi magistri paledel ära rikkuda.

Ümber öeldes Carl LaVigne'i «Pat Hobby lugudest»: ma ei solvanud kedagi, sest tõsimeelsed ei saa niikuinii aru.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles