Maanteemuuseum viib ajarännakule Eestimaa teedel

Kirke Ert
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Maikuust on külastajatele avatud uues kuues Varbuse postijaama peahoone, mis koduks juuli lõpus 16. sünnipäeva tähistavale Eesti Maanteemuuseumile. Maja esimesel korrusel seab end sisse püsinäitus «Head teed!», mis viib külastajad ajarännakule, hõlmates perioodi muinasajast möödunud sajandi alguskümnenditeni ehk niinimetatud hobuajastut. 

Teede ja kommunikatsiooni ajaloost kõnelev näitus otsib vastust küsimustele, kas teede rajamise ja kiiruste kasvamisega on maailm muutunud väiksemaks või suuremaks, kelle jaoks on teed rajatud, kuhu on teed aastasadu rändajaid viinud ja millised ohud neid teel varitsesid. Püsiekspositsioon tegeleb laiemas plaanis Eesti vanema teedeajaloo teemaderingiga ja uurib  seda, kuidas inimene on kujundanud aegade jooksul looduslikke maastikke ning kuidas maastik on kujundanud meie radu.

«Nii nagu auto vormis 20. sajandi ühiskonda, tegi hobune seda aastatuhandete jooksul varem. Hobuse mõõtmatu tähtsus tuletab end meelde praegugi – näiteks siis, kui kasutame hobujõu mõistet. Uus näitus aitab siduda tajutavaks tervikuks kõik maanteemuuseumi olemasolevad ja tulevased näitusekeskkonnad ning Varbuse postijaama hoonete kompleksi,» rääkis muuseumi juhataja Kadri Valner. «Püüame ärgitada muuseumikülalist mõtlema sellele, mida on teede arengulugu meile andnud. Kas täna, kui saame reisida kaugemale ja kiiremini kui kunagi varem, on maailm muutunud väiksemaks või suuremaks, rohkem või vähem hoomatavaks,» selgitas ta.

Koos uue püsiekspositsiooni avamisega seab end peahoone teisel korrusel sisse ka omanäoline lastemuuseum, kus kõige väiksemate külastajate päralt on terve korruse jagu avastamist ja tegevusi.

«Lastemuuseum koosneb kahest teematoast, millest esimene keskendub postijaama temaatikale ning teine kaardi tundmisele ja aja mõõtmisele ning kella tundmisele. On ju teekonna pikkus ja aeg omavahel tihedalt seotud. Saladuste kambris saab proovida jalga seitsmepenikoormasaapaid, kasvatada kõrvitsaseemnest Tuhkatriinule tõlda, õppida lugema maakaarti ning ehitada ise sildu ja teid. Ka on siin  igal lapsel võimalik kehastuda kunagise tegusa postijaama ja uurida, millised olid sotsiaalsed suhted ühes väikeses kogukonnas poolteistsada aastat tagasi,» tutvustas Valner.

Lisaks värskele sisenäitusele tervitab külastajaid ka vabaõhu-näitusekeskkond «Teeaeg», mis pakub lustimist ja äratundmisrõõmu east olenemata kõigile. Nii saab külastaja rännata mööda ajaloolist teeruumi, kohtuda erinevate karakteritega, alustades kõrtsiemandast ja lõpetades vannet lugeva pioneeriga. Kelle hing ihkab rohkem tehnikat uudistama, saab seda teha muuseumi kahes masinahallis. Sõiduelamuse saab ehtsas miniliikluslinnas, kus lisaks õigetele sõiduvõtetele korratakse üle ka vajalik liiklustarkus.

Suvi on muuseumis sündmusterohke – peetakse sünnipäeva ja suure külastushooaja juhatab sisse üle-eestiline muuseumiöö pealkirjaga «Öös on laineid», kus maanteemuuseum on seekord üdini rohelisel lainel. «Mitte sellel, mis autojuhti hea õnne korral tipptunni ajal õiget foorituld oodates tabab, vaid meie räägime rohelisest lainest, mille toovad kevadel maanteedele talveunest ärganud konnad,» naeris Valner.

Suvel lööb hääled sisse ja sõidab hallist välja ka muuseumi au ja uhkus Bitvargen, sest just tänavu möödub 90 aastat, mil esimene motoriseeritud teehöövel Eestisse jõudis. Muuseumi direktor naerab, et sündmustest võiks rääkima jäädagi, kui vaid leheruumi oleks lõputult. Seega – oma silm kuningas, maanteemuuseum ootab teid! Hea võimalus avaneb juba reedel, sest SuperBus.com viib huvilised nii Tallinnast kui ka Tartust Varbusele. Pühapäeval on bussisõit ja muuseumi külastus kõigile tasuta. SuperBus.com stardib Tallinnast D-Terminalist pühapäeval, 1. mail, kell 8.15, buss jõuab Tartusse AHHAA keskuse juurde kell 10.45 ning stardib seejärel Varbuse suunal kell 11. Tagasisõit muuseumist algab kell 15.15.

Maanteemuuseumi püsinäitus «Head teed!» avatakse 1. mail. Näituse kuraatorid on Andres Seene ja Kadri Valner, lastemuuseumi kuraator Riinu Räim. Näituse kujunduse ja selle teostuse on loonud Malle Jürgenson ja Krista Lepland Laika, Belka & Strelka OÜ loovmeeskonnast. Muuseum asub Varbusel Kanepi vallas Põlva maakonnas. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles