Rutt Hinrikus – elu- ja kirjandusloolane par excellence

Rein Veidemann
, TLÜ emeriitprofessor / Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rutt Hinrikus
Rutt Hinrikus Foto: Kristjan Teedema

Esimesena Eestis on Rutt Hinrikus pälvinud klassiku sõbra tiitli, mille omistas talle sõbrapäeval, 14. veebruaril Tammsaare ja Vilde Sõprade Selts. Kes siis veel olnuks esimene, kui mitte tema? Enam kui nelikümmend aastat on Hinrikus tegutsenud teadurina Eesti Kirjandusmuuseumis, «valitsenud» pikka aega käsikirjade fondi ja kultuuriloolist arhiivi. Elu keset kirjandust, loojate elulugusid, mälestusi – milline rikkus on osaks saanud ühele inimesele! 

Õnneks ei ole Hinrikus seda kõike enesele hoidnud, vaid jaganud kümnetes teaduskirjutistes, konverentside ettekannetes, kirjavahetuste ja mälestusraamatute kommentaarides. Tema bibliograafia hõlmab üle poole tuhande nimetuse.

Hinrikus on üks vähestest, kui mitte ainus, kes läbi lugenud enam-vähem kõik nüüdseks eesti kirjanduse klassikaliseks ajastuks kristalliseeruvate, ehkki modernismi sängis kulgenud aastakümnete (1905–1940) proosakirjanduse. Lisaks muidugi 1960ndate põlvkonna ning paljude pagulasautorite looming. Tuhanded leheküljed elulookirjeldusi ja mälestusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles