Südametunnistusena esinenud kunstnik on aastaid tegutsenud kolleegide kulul (1)

Janar Ala
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Visnap
Jaak Visnap Foto: Erik Prozes

Reedel Estonia Kontserdisaalis toimunud Eesti Kunstnike Liidu (EKL) suurkogu segada üritanud ning punaseks südameks maskeerunud Jaak Visnap on aastaid olnud EKL-ile võlgu ning kahjustanud oma tegevusega liikmete huve, teatab Kunstnike Liit oma ametlikus pressiteates.

Hiljaaegu arvas EKL-i volikogu Jaak Visnapi liidu liikmeskonnast välja seoses sellega, et Jaak Visnap ei olnud seitsme aasta jooksul vaatamata korduvatele meeldetuletustele tasunud EKL-ile liikmemaksu. Lisaks liikmemaksu mittetasumisele oli Jaak Visnapi poolt juhitud MTÜ Eesti Litograafiakeskus tekitanud EKL-ile vastavaks ajahetkeks ligi 32 000 euro suuruse võlgnevuse (sh viivisenõue).

Jaak Visnapi juhitav Litograafikeskus rentis alates 2007. aastast ruume EKL-ile kuuluvas ARS-i majas Pärnu mnt 154. Võlgnevused üüri ja kommunaalkulude eest tasumisel tekkisid juba selsamal, 2007. aastal. EKL tuli võlgnikule mitmetes küsimustes vastu, võimaldades suurt osa renditud pinnast kasutada üürivabalt, lükkas lepingu lõpetamist võlgniku palvel korduvalt edasi ning pakkus võla tasumiseks maksegraafikuid, mida võlgnik aga ei täitnud. Samuti keeldus võlgnik kuulda võtmast volikogu soovitusi vähendada renditavat pinda, kui selle eest tasumine ei ole jõukohane.

Kui 2014. aastaks oli võlg üüri ning kommunaalteenuste eest kasvanud juba 18 281 euroni, otsustas EKL üürilepingu üles öelda. Paraku jätkas Litograafiakeskus ka peale lepingu ülesütlemist majaomaniku tahte vastaselt ruumide kasutamist, tekitades seejuures üüri ja kommunaalmaksete tasumata jätmisega EKL-ile täiendavat majanduslikku kahju.

Kuivõrd Jaak Visnap ei astunud järgnevalt mingeid samme oma võla tasumiseks ega reageerinud ka EKL-i ettepanekule võla tasumiseks maksegraafiku alusel, pöördus EKL oma õiguste kaitsel kohtusse. Selle tulemusel sõlmiti tänavu aprillis kohtulik kompromiss, mille järgi tuleb Litograafiakeskusel tasuda EKL-ile üüri- ja kommunaalvõla ning üüripinna vabastamisega viivitamisel tekitatud kahju katteks ligi 18 000 eurot. Seejuures võimaldab EKL vastutulekuna tasuda võla kolme aasta jooksul.

Sellest lähtuvalt leiame, et Jaak Visnapi poolt EKL Suurkogul korraldatud farss, samuti tema poolt avaldatud valeütlused ja laim EKL-i ning selle juhtkonna aadressil väärivad hukkamõistu. On jultunud häbematus esineda kolleegide ees „kunstnike südametunnistusena“, võlgnedes samas neid ühendavale loomeliidule nii isiklikult kui tema poolt juhitava mittetulundusühingu kaudu summa, mis on 2,5 korda suurem kui kõigi kalendriaastas laekuvate liikmemaksude kogusumma.

Tänase seisuga kuulub Eesti Kunstnike Liidu ridadesse 960 professionaalset kunstnikku, kunstiteadlast ja kunstitöötajat. Olulise osa omatulust teenib Eesti Kunstnike Liit andes talle kuuluvates hoonetes kunstnikele rendile jõukohase hinnaga stuudioruume, töökodasid ja laopindu. EKL-i käekäik majandusorganisatsioonina mõjutab otseselt liikmeskonna toimetulekut ning nende võimalusi kunstiteoste loomisel ja esitlemisel.

Vaata ka Visnapi aktsiooni suurkogul

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles