Estonia tegi Peterburis ajalugu

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estonia esitas Peterburi Jaani kirikus Paul Hindemithi kammerooperit "Pikk jõulueine"
Estonia esitas Peterburi Jaani kirikus Paul Hindemithi kammerooperit "Pikk jõulueine" Foto: Hendrik Alla

Mai alguses võis rafineeritum osa Peterburi muusikapublikust esmakordselt selle linna 300-aastase ajaloo jooksul kuulata elavas ettekandes Paul Hindemithi kammerooperit «Pikk jõulueine». Rahvusooper Estonia osales Peterburis kammerooperi festivalil.

Kõik estoonlased, kellega Piiteris rääkisin, tunnistasid – nagu siinkirjutajagi – oma armastust Venemaa kultuuripealinna vastu. Selles, et Estonia nüüd üle aastate siin jälle üles astub, avaldub omamoodi sümmeetria. Eesti professionaalne muusikaajalugu ja -kultuur on alguse saanud just Peterburi konservatooriumist. Praegu renoveerimiseks kilesse pakitud Rimski-Korsakovi konservatooriumist on tulnud kõvad Eesti heliloojad, muusikud ja dirigendid Rudolf Tobiasest alates.

Kui ooperifestivali teised etendused leidsid aset Peterburi kammerooperiteatris, mille klassitsistliku fassaadi taga peidab end psühhedeelne rokokoointerjöör, siis Estonia esines Dekabristide tänaval asuvas Jaani kirikus. Kaardi järgi küll täiesti kesklinnas, aga metroojaamadest eemal, nii et Nevski prospektile jõudmiseks peab endale selgeks tegema bussiliikluse põhitõed ja aega varuma. Punastest tellistest kirik mõjub bariton Rauno Elbi hinnangul «mõneti Leningradiks jäänud» kvartalis kui maasikas. Otse kiriku kõrval asub imearmas keldripoeke, mille kalalett võistleb mitmekesisuselt ja värskuselt Stockmanniga. Hinnad muidugi kordades väiksemad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles