Vox Clamantise kontserdil kõlab gregooriuse laul kõrvuti Eesti heliloojate teostega

Kirke Ert
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ansambel Vox Clamantis Niguliste kirikus
Ansambel Vox Clamantis Niguliste kirikus Foto: Riin Eensalu

Kolmapäeval, 25. mail kell 20.00 annab ansambel Vox Clamantis Niguliste kirikus kontserdi «Veni Creator». Seekordne kava viib kuulajad ida ja lääne kirikute vahelisest ajanihkest tingitud Nelipühaperioodi. 

Kontserdi nimilugu «Veni Creator Spiritus» pärineb Notre Dame'i koolkonna kuulsaimalt heliloojalt Perotinus Suurelt, mille kõrval põimib Vox Clamantis oma kavva nii gregooriuse laulu kui ka Helena Tulve, Tõnis Kaumanni ja Arvo Pärdi teoseid. Pärdi muusikast tuleb teiste kõrval ettekandele üks helilooja hiljutisemaid kooriteoseid, Guadalupe neitsist inspireeritud «Virgencita», mis kõlas 2012. aastal esiettekandes Mehhikos helilooja autorikontserdil.

Ansambel Vox Clamantis on rahvusvaheliselt tuntust kogunud kavadega, mis toetuvad gregooriuse laulule ning varajasele mitmehäälsusele, samas kõlab nende programmides alati kaasaegne muusika. Eesti heliloojatest on ansamblile uut muusikat kirjutanud Arvo Pärt, Helena Tulve, Erkki-Sven Tüür, Toivo Tulev, Galina Grigorjeva ja Tõnis Kaumann. Eeloleval sügisel on Vox Clamantiselt oodata Arvo Pärdi uut autoriplaati «The Deer’s Cry».

ERRi kultuuriportaal teeb Niguliste kirikus toimuvast kontserdist ka otseülekande.

Ansambli dirigent ja kunstiline juht on Jaan-Eik Tulve.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles