Siitan: Jänes moonutab tõde

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Siitan
Andres Siitan Foto: Peeter Langovits

Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri (ERSO) endise direktori Andres Siitani sõnul eksitas kultuuriminister Laine Jänes avalikkust, nimetades orkestri kauaaegsele muusikule OÜ arvete alusel tasu maksmist palga maksmiseks läbi ehitusfirma.

Jänes rääkis täna riigikogu infotunnis, et ERSO asjaajamises valitses enne juhtkonnavahetust täielik korralagedus ning muuhulgas väitis ta, et sõlmimata oli üle kümne töölepingu ja orkestrantidele maksti palka näiteks ka läbi ehitusfirma.

Siitani sõnul on minister selgelt tõde moonutanud. Tema väitel on küllaltki levinud paraktika, et paljud muusikud ja ka näitlejad teevad tööd füüsilisest isikust ettevõtjana või esitavad arveid neile kuuluvate OÜde kaudu.

Sellist praktikat on kultuuriministeerium Siitani sõnul seni igati aktsepteerinud ning lubanud koosseisulisteks töötajateks arvestada ka FIEsid või OÜna esindatud töötajaid, kui nende suhe on mahuliselt sama lepingulise töötajaga.

«Täiesti selge avalikkuse eksitamine on see, kui ERSO kauaaegsele muusikule OÜ arvete alusel tasu maksmist nimetatakse palga maksmiseks läbi ehitusfirma. Tegelikkus näeb välja nii, et üks töötaja tõepoolest esitas temale kuuluva OÜ arveid oma töö eest ning selles pole midagi imelikku, et firma tegeleb ka ehitustegevusega,» märkis Siitan.

Lisaks jääb tema sõnul arusaamatuks, mida mõtleb kultuuriminister rohkem kui kümne sõlmimata töölepingu all, kui FIE ja OÜ arveid esitas kuus ERSO koosseisulist orkestranti ja selline tegevus on tema väitel täiesti aktsepteeritud.

Samuti ei vasta Siitani sõnul tõele, et ERSO-l pole ühtegi plaanivälist puhkust. «Mul on südamest kahju, et muudatuste tõttu ERSO juhtimises jäi ära minu poolt selle kuu esimesele nädalale planeeritud plaadistamine ühele maailma tuntuimale plaadifirmale Chandos. Just selliste plaadistuste kaudu on ERSO saanud omale rahvusvahelist tuntust. Ning eriti kahju on taas kord näha meie kultuuriministrit jagamas riigikogule tõele mittevastavat infot,» märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles