Soomlased kulutavad Virumaad Karjalaks tehes üle miljoni euro

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Igitee», ameeriklaste kommunistlik paradiis.
«Igitee», ameeriklaste kommunistlik paradiis. Foto: Kunstniku visioon

Mastaapsemaid sel suvel Eestis võttesse minevaid filme on ajalooline draama «Igitee», mille tarbeks ehitatakse Rakvere lähedale koguni väike küla. See hakkab kujutama kommunismiusku lääne inimeste tööparadiisi ehk Nõukogude Karjala kolhoosi.

Antti Tuuri raamatul põhinev lugu käsitleb vähetuntud seika ajaloost, kus Lapua liikumine saatis 1920ndate lõpus ja 1930ndate alguses väevõimuga Soomest välja inimesi, keda pidas kommunistideks. Paljud neist asusid elama küladesse, mille olid asutanud depressiooni käes vaevlevast USAst saabunud ja enda arvates kommunistlikku paradiisi elama asunud ameeriklased. Paraku sai paradiisist peagi põrgu. Filmis käib sama teed Jussi Ketola, keda mängib Tommi Korpela.

Tegu on Soome riigi sajanda sünnipäeva programmi kuuluva linateosega, mille eelarve ulatub 2,5 miljoni euroni. Eesti on vähemuskaastootja, kes panustab filmi kümne protsendi ulatuses eelarvest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles