Pilguheit Eesti varietee seeliku alla

Aarne Seppel
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader filmist "Punane varietee".
Kaader filmist "Punane varietee". Foto: www.forumcinemas.ee

Nädala lõpuni saab Postimehe Kinos vaadata Manfred Vainokivi filmi «Punane varietee» (2016), mis näitab nõukogude varietee hiilgeaegu ja telgitaguseid.

Varietees on läbi aegade olnud julget, põletavat kirge. Kirg, mis pulbitseb laval, nakkab ja kütab kuumaks publiku, tekitab iha või põlastavat vastasseisu. Kõigi eelduste kohaselt ei oleks nõukaaja tingimustes varietee sündida tohtinud. Kuid ometi see eksisteeris ja veel millise menuga! Menuga, millest on nüüdseks järele jäänud ahhetama panevad legendid.

Dokumentaalfilm «Punane varietee» on meeleolukas ekskursioon omaaegse varietee intriigiderohkesse minevikku.

Vainokivi on Postimehele öelnud, et filmi ei teinud ta sellepärast, et tõsta varietee mainet Eestis. «Ei, tegema hakkasin naiste pärast… Ma olen lihtsalt üks eelmise sajandi mees, kes julgeb tunnistada, et talle meeldivad naised. Ilusate naiste pärast tehakse ju palju lollusi. Ja varietees on ilusate naiste kontsentratsioon hiiglama suur, nii et ei teagi, kuhupoole jooksma hakata. Saad seeliku alla piiluda ja tihtilugu ei olegi seelikut, mille alla piiluda,» ütles režissöör.

Mida on filmi kohta arvanud Postimehe žürii? «Fellinilik kabareemaastik annab lavastajale oivalise võimaluse mõtisklusteks surma ja noore ihu seksuaalsuse, hetkelise ja igaviku üle,» leidis Sven Grünberg.

Ka Artur Talvik ei olnud kiitusega kitsi: «Kuradi Manfred! Jälle tegi hea filmi. Kadedaks teeb!»

«Manfred Vainokivi filmid lähevad kogu aeg paremaks. Eriti tundub autor olevat inspireeritud aja kulgemise jäädvustamisest,» kirjutas Maria Avdjuško.

Postimehe tellijad saavad Postimehe Kino filme vaadata tasuta. Selleks peab olema Postimees Plussi konto, mis on seotud paberlehe tellimusega.

+ Postimehe Kino saavad vaadata ka Postimees Plussi tellijad ja päevapileti ostjad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles