Veiko Õunpuu järgmine film viib Lapimaale

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tunnete ära? Peaosa hakkab mängima Pääru Oja.
Tunnete ära? Peaosa hakkab mängima Pääru Oja. Foto: Homeless Bob Production

Eesti Filmi Instituut näitas rohelist tuld Veiko Õunpuu uuele filmile «Viimane», eraldades selle esimese etapi tootmiseks 212 000 eurot. Filmi tegevus leiab aset Lapimaa tundras kaugel polaarjoone taga.

Sünopsise järgi on lagunevatest ehitussoojakutest ja vagunelamutest kokku kuhjatud kaevandusküla põhjapõdrakasvatajate ja kaevurite vahel küdeva viha kohtumispaik. Ühist lohutust saavad mehed vaid viinast ja harva külla põikavatest prostituutidest. Üks kaevuritest, Rupi, kes on kohaliku poropealiku poeg, kaubitseb kaevandusomaniku huvides vabal ajal retseptita tablettidega. Omanik sunnib teda petma oma ainsat sõpra, kes mõrvatakse. Samal ajal armub Rupi oma sõbra leske. Armastus on poisi lohutus, kuid selles polaarjoonetaguses vanatestamentlikus kaevandusloos on lohutus üürike kui taevas kihutava tähe lend ja õnnelik lõpp oleks lausa ime.

«See on selline vesterni elementidega põhjamaa-film armastusest, veretööst ja kättemaksust, mis vaatleb laiemalt moraalset erosiooni, mis käib kaasas tööstusrevolutsiooni tungiga neile aladele, kus veel hiljuti valitses loodusega arvestav elulaad,» ütles Õunpuu. Žanrimääratlusena pakkus ta vesternile viidates välja sõna «northern».

Eesti Filmi Instituudi peaprodutsendi Piret Tibbo-Hudginsi sõnul asetseb kaevurite ja poromeeste mikrokosmos küll Lapimaa veerel, kuid materjali üldistusjõud lubaks selle paigutada ükskõik millisesse maailmanurka, kus pärimuskultuur, maavarad, ablas kapital ja armastus kokku saavad. Samas mõjub lugu koduselt/eestipäraselt selles peituvate katkestuste kultuuri, määramatuse, töörügamise ja põgusate õnnehetkedega.

«Pateetikat häbenemata võiks filmi kätketud humanistliku sõnumi kokku võtta nii: ainuke asi, mis maailma võib päästa, on armastus,» ütles ta.

Filmi idee on pärit soome kriitikult Eero Tammilt, kes on ka üks stsenaariumi autoreid koos Heikki-Huttu Hiltuneni ja Veiko Õunpuuga.

1,4 miljoni euro suuruse eelarvega film, mis valmib Eesti, Soome ja tõenäoliselt Rootsi koostöös, tuleb soomekeelne, peaosas Pääru Oja. Näitlejatest on praegu rollidesse kinnitatud veel Tommi Korpela ja Liis Lass. Operaator on Sten-Johan Lill, kunstnikud Markku Pätilä või Otso Linnalaakso, kostüümikunstnik Jaanus Vahtra ja helirežissöör Matis Rei. Toodavad Katrin Kissa ja stuudio Homeless Bob Production.

Võtetega tehakse algust selle aasta lõpus, põhivõtted on kavandatud 2017. aasta augustisse ja septembrisse ning joon tõmmatakse alla 2018. aasta märtsis. Kolme aasta peale kokku on Eesti Filmi Instituudil kavas eraldada selle tootmiseks 490 000 eurot.

Peale «Viimase» kandideerisid toetusele ajalooline road-movie «Esimesed 7 minutit» (režissöör Hardi Volmer, tootja Kopli Kinokompanii) ja draama «Olend» (režissöör Maria Avdjuško, tootja Meteoriit).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles