Viinistu katlamajast saab kümneks suveõhtuks 19. sajandi London

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Dorian Gray portree»
«Dorian Gray portree» Foto: promo

29. juunil muutub Viinistu vana katlamaja Oscar Wilde’i aegseks kõrgklassi Londoniks. Just seal toob NUKU teater veel kümme korda publiku ette menuka „Dorian Gray portree”.

 

Eelmisel suvel täissaalidele mängitud „Dorian Gray portree” pälvis mai lõpus ka teatripubliku tunnustuse – NUKU teatri publik andis lavastusele hääletuse tulemusena Puhta Kulla tiitli. Oscar Wilde’i ühe tuntuima romaani põhjal loodud lavastus näitab inimest halastamatu julmusega tema ihades, küünilisuses ja ilus. Nimiosa mängib Mart Müürisepp, teistes rollides teevad kaasa Andres Roosileht, Kaisa Selde, Liivika Hanstin, Lee Trei, Tarmo Männard, Riho Rosberg, Ringo Ramul, Jaune Kimmel, Riho Tammert ja Are Uder. 

Lavastust mängitakse sel suvel Viinistu katlamajas. Lavastaja Vahur Keller toob välja, et lavastusel on Viinistuga väga tugev side, kuna dramatiseering on kirjutatud pimedal novembrikuul Viinistul ühes mereäärses suvilas. Nii on dramatiseering ja visioon lavastusest sündinud suuresti Viinistu keskkonna mõjutustel. „Mängupaiga vahetusest tingituna tehakse lavastuses küll mõned muudatused, kuid pigem on see huvitav väljakutse,” ütleb lavastaja. „Nii Heliose kinos kui ka Viinistu katlamajas on kõrged laed, kõledad pinnad ja veidike gootilikku hõngu.”

Lisaks loob sobivat õhkkonda ka Viinistu kunstimuuseum, mis on õhtuti avatud etenduste alguseni. Nii saab täielikult teoks kunstnik Britt Urbla Kelleri soov lavastuse ümbrust rikastada rohkema kunstiga – Heliose kino kaunistas üks seinamaal, nüüd aga terve muuseumitäis vaatamist.

Arvustaja Jelena Grigorjeva kommenteerib lavastust järgnevalt: „Minu arvates on see [lavastus] meie eesti teatri tohutu saavutus, suurepärane paljude aspektidega ja kanalitega lõpetatud kompositsioon, mis paneb mõtlema ja tegelastele kaasa elama.” 

„Dorian Gray portree” etendused toimuvad 29. ja 30. juunil ning 1., 2., 3., 6., 7., 8., 9. ja 10. juulil algusega kell 19 Viinistu katlamajas. 30. juunil ja 7. juulil sõidab Tallinnast etendusele ja tagasi ka teatribuss, kuhu on veel mõned vabad kohad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles