Perekonnavaled Rumeeniast

Peeter Simm
, filmirežissöör
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Isa Romeo (Adrian Titieni) on oma andeka tütre Eliza (Maria-Victoria Dragis) tuleviku nimel kõigeks valmis.
Isa Romeo (Adrian Titieni) on oma andeka tütre Eliza (Maria-Victoria Dragis) tuleviku nimel kõigeks valmis. Foto: Kaader filmist

Kivi lendab läbi aknaklaaside. Mõistame tegelaste reaktsioonist, et see ei ole tavapärane, kuid mitte keegi ei rutta kisa ja tagaajamisega. Lihtsalt üks munakas tuli külla. Nagu noodivõtigi häälestab see stseenike helistikule ja jutustuse laadile. «Lõpetamise» («Bacalaureat») vaataja kutsutakse sisse elama minimalistlikku maailma, kus peame tähele panema inimeste väiksemaidki reaktsioone, olulisim öeldakse vastupidiselt Stanislavski süsteemile rõhutatult poolihääli ja määrav on pilguheit, öeldu tonaalsus, üldse ütlemata jätmine.

Rumeenia lavastajal Cristian Mungiul (häälda: Mun’džiu) on erakordne võime muuta tragöödia olme osaks, jälgida selle arengut vaiksetes ja väga viisakates inimestes. See oskus, nagu ka niisugune melanhoolne jutustuslaad, on peale tema jõukohased vendadele Dardenne’idele ja Mike Leigh’le. Võimalik, et viimased on teda inspireerinud ja andnud julgust niisuguses võtmes tegutseda. Igatahes on kõigil kolmel praeguseks Cannes’i Kuldne Palmioks.

Mõistagi igaüks omal moel, kuid oma töös ei kasuta need lavastajad mitte teleskoopi, mis toob kauge, suure ja võimsa käeulatusse, vaid mikroskoopi, mis suurendab väikese hingeväreluse kosmilise mastaabini. Prepareeritakse perekonna piire ületamata ja tulemuseks saame diagnoosi tervele ühiskonnale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles