tARTuFFi esimesed filmid on selgunud

Eva-Lotta Kivi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu üheks suvelõpu visiitkaardiks on kujunenud armastusfilmide festival tARTuFF.
Tartu üheks suvelõpu visiitkaardiks on kujunenud armastusfilmide festival tARTuFF. Foto: Kalev Saar

Selgunund on esimesed tARTuFFi filmid, mis lubavad nii Oscaritega pärjatud kõrgkvaliteeti, sooja komöödiat kui feminislikku kinoklassikat.

Tänavu 11.  episoodini jõudev Tartu armastusfilmide festival tARTuFF avalikustas esimesed filmid, mille hulgas leiab nii ühe tänavuse Oscari gala üllataja “Tuba” kui ka Drew Barrymore ja Toni Collette’iga tragikomöödia “Juba igatsen su järele”. Festivali klassikaseansiks on sel korral feministliku kultusfilmi staatuse omandanud hoogne road-movie “Thelma & Louise”. Baltikumi suurim vabas õhus toimuv filmifestival toimub tänavu 1.-6. augustini.

«Juba igatsen su järele» (Miss You Already, Suurbritannia, 2015, režissöör Catherine Hardwicke)

Esimese «Hämariku» episoodi ja paljude teismeliste südamed võitnud noorte neidude maailmavalu lahkava filmi «Kolmteist» lavastajana tuntuks saanud Catherine Hardwicke on sedapuhku valmis saanud tragikomöödia «Juba igatsen su järele», mis näitab teda taas lavastajana, kes suudab täielikult vaatajate ootusi täita. Loo keskmes on kaks lahutamatut sõbrannat, kes alates teismeeast jaganud omavahel kõike alates saldustest ja lõpetades poiss-sõpradega. Aastaid hiljem pole nende sõprus vähimalgi määral lahtunud. Ometi ei saa kõik jääda endiseks, kui ühel neist diagnoositakse rinnavähk…

«Tuba» (Room, 2015, Kanada-Iirimaa-USA, režissöör Brie Larson)

Lõpuks avaneb Eesti kinohuvilistel võimalus näha viimasel Oscarite galal Brie Larssonile teenitult parima naisosatäitja auhinna toonud kvaliteetdraamat. «Tuba» räägib emast, kes üritab vägagi ebatavalistes tingimustes – vangistuses oleva inimröövi ohvrina - kasvatada oma poega ning samal säilitada mõlema humaansust.  Süngeid teemasid puudutavas filmi taakaalustab režisöör Lenny Abrahamsoni tundlik stiil ning keskendumine ema ja poja ning lapse ja maailma vahelise suhte pisidetailidele, muutes 2011. aastal ilmunud ja filmi aluseks olnud Emma Dooghue samanimelise hittromaani ekraniseeringu igati liigutavaks elamuseks.

«El Clásico» (Norra-Iraak, 2015, režissöör Mustafa Halkawt)

El Clásico nime kannab legendaarne jalgpalli vastaseis, kui kohtuvad omavahel Real Madrid ja FC Barcelona. See südamlik draama räägib aga Põhja-Iraagis elavast kääbuskasvulisest noormehest Alanist, kes tahab oma pruudi Gola kätt paluda ent kohtab tema isa Jalali ranget vastasseisu. Teades, et vanamees on Real Madridi fänn otsustab Alan koos oma vennaga sõita mootorrattal läbi ohtliku sõjast vaevatud Iraagi Hispaaniasse jalgpallistaari Cristiano Ronalo abi paluma, lootes sel viisil tema südant sulatada. Halkawt Mustafa lavastatud film räägib liigutava loo oma unistuste nimel võitlemisest ning vastasseisude ületamisest konfliktide ja liigse konkurentsilembuse all vaevlevas maailmas.

 

«Thelma ja Louise» (Thelma and Louise, USA-Prantsusmaa, 1991, režissöör Ridley Scott)

tARTuFFi selle aasta klassikaseansiks on hinnatud Hollywoodi tipprežisööri Ridley Scotti («Blade Runner», «Tulnukas», «Gladiaator», «Marslane») 1991. aastal valminud draama, mis räägib mitmetahulise ja provokatiivse loo kahe allasurutud ja meeste poolt põhjustatud vägivalda kogenud naise plahvatuslikust ärkamisest. Selle hoogsas, parima stsenaariumi Oscar’ile kandideerinud road movie’s tegi tollaste staaride Geena Daviesi, Susan Sarandoni ja Harvey Keiteli kõrval rolli ka noor Brad Pitt, mis sai tema hüppelauaks teel Hollywoodi tippudesse.

 

«Janis Joplin: ühe tüdruku lugu» (Janis: Little Girl Blue, USA, 2015, režissöör Amy Berg)

tARTuFFi dokumentaalfilmide programmi kuulub see Amy Bergi lavastatud intiimne portreelugu ühest rokkmaailma varalahkunud, üliandekast suurkujust ja ikoonist Janis Joplinist. Film on võlunud publikut juba mitmetel suurfestivalidel, sh  Torontos ja Veneetsias.

«Väike draakon Kokosaurus» (Coconut the Little Dragon, Saksamaa, 2014, režissöörid Hubert Weiland, Nina Wels)

tARTuFFi laste seansiks on Saksamaal valminud ning tuntud eesti näitlejate poolt peale loetud lustakas animatsioonfilm «Väike draakon Kokosaurus», mis räägib draakonipojast, kes peab kogukonna usalduse taastamiseks ning hävingust päästmiseks otsima tulehakatist, mis tema valvekorra ajal ära varastati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles